GÖRÜNTÜLÜ

Polis engellerine rağmen halk Amed mitingine akıyor

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün sağlanması ve Kürt sorununa demokratik çözüm talepleriyle Amed’de düzenlenecek “özgürlük” mitingi için birçok kentte halk yola çıkarken, sistematik bir şekilde polis engelleriyle karşılaştı.

ÖZGÜRLÜK MİTİNGİ

Bugün "Komploya karşı direniyoruz, özgürlük için Amed'de buluşuyoruz" şiarıyla yapılacak miting için birçok kentten halk harekete geçti.  Türk polisi tarafından durdurulan eylemciler, tepki gösterdi. 

DÊRSIM

Dêrsim'den yola çıkanlar Trüşmek'te polis engeliyle karşılaştı.  Eylemciler, korna çalarak polis engelini protesto etti. 

ŞIRNEX 

Şirnex merkez ve Elkê (Beytüşşebap), Qileban (Uludere), Hezex (İdil), Basa (Güçlükonak), Silopiya (Silopi) ve Cizîr (Cizre) ilçelerinden de yüzlerce kişi harekete geçti. Geleneksel Kürt kıyafetleri ile dikkat çeken eylemciler ilk olarak parti binalarında bir araya geldi. Halk daha sonra, alkış, zılgıt ve sloganlarla yola koyuldu. 

RIHA 

Riha merkez Karaköprü ilçesinde bir araya gelen yüzlerce kişi, polis engeliyle karşılaştı. Halk polis engelini protesto ederken, DEM Parti Riha Milletvekili Ferit Şenyaşar da aralarında olduğu kitlenin bekleyişi, Hozan Reşat'ın seslendirdiği şarkılar eşliğinde devam ediyor.

WAN

Wan’da yüzlerce kişi, Rêya Armûşê (İpekyolu) ilçesindeki İpek Parkı’nda toplanmaya başladı. Milletvekilleri ve belediye eşbaşkanlarının da aralarında olduğu halk, parkta şarkılar eşliğinde halaya durdu. Kadınların birbirinden renkli ulusal kıyafetleri dikkat çekerken, sık sık “Bîjî Serok Apo” ve “Bê Serok jiyan nabe” sloganları atılıyor. 

AMED 

Amed'in Pîran ilçesinden yola çıkmak isteyenler de polis engeliyle karşılaştı. Polisler, DEM Parti binasını abluka altına aldı. Burada bekleyen araçların çıkışına izin verilmedi. Halk, özel araçlarla yola çıktı. Ancak kent çıkışında bir kez daha durduruldular. Mitinge katılmak isteyenlerin bekleyişi devam ediyor. 

DÎLOK

Dîlok’tan yola çıkan çok sayıda kişi kent dışında durduruldu. DEM Parti binası önüne giden yurttaşlar, açıklama yaptı. İl Eşbaşkanı Mehmet Satan, "Bu memlekete, demokrasi, hak ve hukuk gelinceye kadar, zindanlar boşalıncaya kadar özgürlük ve barış mücadelemiz sürecek. Gönlümüz Amed’de” dedi. 

ÇEWLÎG

Çewlîg’ten yola çıkan DEM Partililer, Kurudere çıkışında durduruldu. DEM Parti Milletvekili Ömer Faruk Hülakü’nün de aralarında olduğu partililer, duruma tepki göstererek, oturma eylemi başlattı. Halkın direnişi sürüyor.

ADANA

Öte yandan mitinge katılmak için Adana ve Mersin'de de gece saatlerinde çok sayıda kişi bir araya geldi. Adana'da bir araya gelenler polis engeliyle karşılaştı. Halk "Baskılar bizi yıldıramaz" ve "Korkmuyoruz, Amed'e gidiyoruz" şeklinde sloganlar atarak polisi protesto etti. Polis engeline tepki gösteren DEM Parti Adana İl Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir, "'Tecride karşı özgürlük mitingini sahiplenmek, barış ve özgürlüğü sahiplenmektir. Demokratik çözüm iradesini sahiplenmektir.” dedi.  Aydemir, “Bir kez vurguluyoruz; her halükarda Amed'de olacağız" diye ekledi. Açıklama sonrası kitle uzun bir süre oturma eylemi yaptı.

MERSİN

Mersin'in farklı mahallelerinde otobüslerle Amed'e doğru yola çıkmak isteyenlerin de araçları polislerce durduruldu. Protesto amacıyla DEM Parti Akdeniz İlçe Örgütü binası önünde oturma eylemi yapıldı. DEM Parti Mersin İl Eşbaşkanı Reşat Aşan, "tecritte ısrarın savaşta ısrar etmek" olduğunu söyledi.