Rant uğruna doğa katlediliyor

Wan ve ilçelerinde rant amacıyla yapılan baraj, gölet ve HES’ler, doğa katliamına neden oluyor.

Wan Gölü’ne dökülen en büyük akarsu olan Bendîmahî Çayı üzerinde yapılan HES, baraj ve göletler nedeniyle kurudu, yüz binlerce inci kefali yavrusu öldü.

Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Wan Gölü’ne birçok büyük ve küçük akarsu dökülüyor. Erdîş (Erciş) ilçesinde Zîlan ve Deliçay; Bêgir (Muradiye) ilçesinde ise Bendîmahî dökülüyor. Göle dökülen en büyük akarsu ise Bendîmahî’dir. Bendîmahî Çayı, gölde yaşayan endemik balık türü olan inci kefalinin üremek amacıyla yoğun şekilde göç ettiği yerin başında geliyor.

BİNLERCE CANLI KATLEDİLDİ

Yaz ayları boyunca yoğun şekilde akan ve derinliği 2 metreye oluşan Bendîmahî Çayı, üzerinde rant amacıyla yapılan HES, baraj ve göletler nedeniyle neredeyse kuruma aşamasına geldi. Çayın kuruması, başta inci kefali balığı, yavruları ve yumurtaları olmak üzere binlerce canlının ölmesine neden oldu. 

Kurdistan’ın doğal güzelliğiyle bilinen Muradiye Şelalesi de HES’ler nedeniyle bu özelliğini kaybediyor. Bêgir’e ilçesinden 8 kilometre Bendîmahî Çayı üzerinde bulunan Muradiye Şelalesi çevresinde bulunan HES’ler nedeniyle su seviyesi düştü. Su seviyesinin düşmesi, halkın geçim kaynağı olan turizmi de olumsuz etkilemeye başladı.

DSİ SUYU BIRAKMIYOR

Bendîmahî Çayı’nda su seviyesinin düşmesi ve vadinin kurumasına rağmen Devlet Su İşleri’nin (DSİ) canlıların neslinin devam ettirebilecek kadar su sağlaması gerekiyor. DSİ, AKP’nin rant amacıyla kurduğu HES ve barajlardaki suyu sattığı için canlılar için gerekli suyu bırakmıyor.