Hollanda’da gerçekleştirilen 5’inci Rotterdam Mimarlık Bienali’nin, “Kente yeni gelenlere farklı alternatifler sunmak” bölümünde ele alınan şehirler arasında, son zamanlarda hızlı bir nüfus artışı gösteren, buna karşılık yüksek işsizlik oranı ile dikkat çeken Diyarbakır da bulunuyor.
19 Nisan’da başlayan 5. Rotterdam Mimarlık Bienali, 12 Aðustos’a kadar devam edecek. Bu seneki bienalin teması ise "Making City" (Şehir Yapma) olarak belirlendi. Bineal’de temanın belirlenmesinde ve altını dolduracak etkinliklerin, sergilerin hazırlanmasında kalabalık bir küratöryel ekip çalıştı. IABR Direktörü George Brugmans başkanlıðındaki ekip, Henk Ovink, Joachim Declerck, Elma van Boxel, Kristian Koreman, Fernando de Mello Franco, Marta Moreira en Milton Braga ve Türkiye’den Doç. Dr. Asu Aksoy'dan oluşuyor.
Bienalin teması ile aynı adı taşıyan ana sergi 20 Nisan-12 Aðustos tarihleri arasında Netherlands Architecture Institute (NAI)'de ziyaret edilebilecek. Ana sergiye yine NAI'deki "Smart Cities – Parallel Cases 2", Test Site Rotterdam'daki "I / We / You Make Rotterdam", "Design as Politics", "Making Douala 2007-2013" ve Almere'deki "Making Almere" sergileri eşlik ediyor.
Bienalin bir parçası olan "Making City Sao Paulo" Museu da asa Brasileira'da ve "Making City Ýstanbul" sergisi Asu Aksoy'un küratörlüðü ve Arkitera'nın destekleriyle Taksim Cumhuriyet Sanat Galeri Maksem'de önümüzdeki aylarda açılacak.
PLANET, PEOPLE, PROFÝT
Joachim Declerck'in küratörlüðünü yaptıðı bienalin ana sergisinde 3P yani "Planet, People, Profit" kelimelerinin kentler için anlamları sorgulanıyor. Bu sorgulamayı yaparken de kentlere farklı açılardan yaklaşılıyor. Ýstanbul, New York ya da Paris gibi metropollerdeki nüfus artışı ya da trafik sorunu deðil, akşam olunca bomboş kalan iş merkezi alanının geleceðinin ne olacaðı, ya da yoðun kentleşmenin baskısı altındaki su rezervlerinin korunması için ne yapılması gerektiði tartışmaya açılıyor.
Bunun için sergide 9 ana bölüm ve 33 alt başlık oluşturulmuş. Bu başlıkların oluşturulmasında dünyanın farklı yerlerinden sayısız, enstitü, üniversite, belediye, mimar ile iş birliði yapılmış.
Kente yeni gelenlere farklı alternatifler sunmak’ bölümünde ele alınan şehirler arasında son zamanlarda hızlı bir nüfus artışı gösteren, buna karşılık yüksek işsizlik oranı ile dikkat çeken Diyarbakır da bulunuyor. Bu bölümde ele alınan diðer iki yer, göçmenlerin aðırlıklı olarak yerleştiði, işsizlik oranının yüksek, eðitim oranının düşük, kentsel donatıların zayıf olduðu Brussels Canal bölgesi ve Güney Rotterdam.
ANF NEWS AGENCY