Sahel’de 5 yaş altı bir milyon çocuk şiddetli gıda güvensizliği yaşıyor

UNICEF, Afrika’nın Sahel bölgesinde 5 yaş altı bir milyona yakın çocuğun akut yetersiz beslenme sorunu ile karşı karşıya olduğu konusunda uyardı.

Gıda güvensizliğinin yaşandığı ülkelerin “cihatçı” şiddetle karşı karşıya olan Nijer, Burkina Faso ve Mali olduğu belirtildi.

BM’ye bağlı UNICEF, bu üç yoksul ve birbirine komşu ülkede “970 bin dolayında çocuğun” akut yetersiz beslenme sorunu ile karşı karşıya olduğunu kaydetti.

Nijer, bu yıl ağır bir şekilde yetersiz beslenen 430 bin çocuk ile en çok etkilenen ülke olurken, BM’ye göre 2022 yılına kıyasla 60 bin çocuk daha az bir bilançoya denk geliyor. Bu düşüşün de Nijer hükümeti, UNICEF ve ortaklarının güçlü seferberliğinden kaynaklandığı ifade edildi.

Mali'de ise ciddi akut yetersiz beslenmenin bu yıl yüzde 18,4 artması ve 367.000 çocuğu etkilemesi bekleniyor.

UNICEF'in Batı ve Orta Afrika Bölge Direktörü Marie-Pierre Poirier, "Güvensizlik ve artan çatışmalar, bölgede savunmasızlığın arttığı ve cihatçı saldırılarla karşı karşıya kalan izole bölgelerdeki topluluklara yardım etmenin giderek zorlaştığı anlamına geliyor" dedi.

Gıda güvensizliği ve gıda fiyatlarındaki artış, Sahel’de küçük yaştaki çocukların beslenme kalitesini de etkiliyor. Bu bölgede mevcut durumda 6-23 aylık çocukların yüzde 82’si gıda yoksulluğu içinde yaşıyor.

UNICEF, hükümetleri "çocuk beslenmesini ulusal önceliklerin en üstüne koymaya" ve "yetersiz beslenmenin önlenmesi, erken tespiti ve tedavisine yönelik ulusal yatırımları artırmaya" çağırdı.