Savaş halleri, dayanıklı bakteriler için verimli alan sunuyor

Sağlık araştırmaları alanında, çatışmalar ve hastalıkların gelişimi arasındaki ilişki çok fazla inceleme konusu olmuyor. Ancak doktor Vinh-Kim Nguyen’e göre, savaş halleri, dayanıklı bakterilerin gelişmesine verimli alan sunuyor.

İsviçre medyası RTS’ye göre doktor Vinh-Kim Nguyen, savaş hallerinin antibiyotiklere karşı dirençli bakterilerin gelişmesi için “kusursuz bir kokteyl” sunuyor.

Cenevre Graduate Enstitüsü profesörü ve antropolog Nguyen, sağlık alanında da artık bu durumun konuşulmaya başlandığına dikkat çekti. Nguyen, özellikle Ebole salgınına karşı sağlık çabalarını zorlaştıran Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki çatışmalı durumu örnek gösterdi. Nguyen, “Çatışma, yapmamız gerekeni engelleyen bir şey gibi görülüyor” dedi.

Doktor Nguyen, Amerikan askerlerinde Irak’tan dönüşlerinde görülen ve “Iraqibacter” olarak adlandırılan bir bakteri vakasına da dikkat çekti. Bu bakterinin mevcut durumda tüm dünyadaki hastanelere yayıldığını ve antibiyotiklere dirençli olduğu belirtiliyor.

Profesör Nguyen, “Yaklaşık 10 yıl öncesine kadar bilinmeyen bir enfeksiyon” diyerek sözkonusu bakteriye işaret etti. Bilim insanları bu bakterinin yeni olup olmadığını henüz bilmiyorlar.

Nguyen, şimdilik kesin olan şey, “Ortadoğu’daki savaşta bir şeylerin yaşandığıdır” diyor. Yaralı insanların yoğunlaşması ve kötüleşen bir çevrenin bütünleşmesine dikkat çeken Nguyen, “Bu karışım, kusursuz bir kokteyl oldu” diyor.

Bununla birlikte, çevreye ağır metaller bulaştığında hayatta kalan bakteriler genellikle antibiyotiklere direnç gösteriyor. Nguyen, “Birinci Körfez Savaşı’nda petrol kuyuları bombalandığında ve aylarca yanmaya devam ettiğinde, çevre ağır metallerle zehirlendi” diye belirtiyor. Profesöre göre, sözkonusu bakteri kendisini duruma uyarladı ve antibiyotiklere direnen genleri hazmetmek için çok etkili hale geldi.