Save the Children örgütünün Cuma günü yayınladığı rapora göre her yıl 100 bini aşkın bebek silahlı çatışmalar sonucunda hayatını kaybediyor.
2017 yılında tüm dünyadaki 420 milyon bebeğin yüzde 18’i çatışmalı bölgelerde yaşıyordu. Bu rakam her yıl artıyor. Sivil toplum örgütüne göre 2013 ile 2017 arasında çatışmaların en fazla vurduğu 10 ülkede en az 550 bin çocuk hayatını kaybetti. Save the Children, gerçek rakamın çok daya yüksek olabileceğini belirtti. Aynı dönemde, ölen savaşçıların sayısının ise 175 bin olması dikkat çekti.
5 yaşın altındaki çocukların tümü hesaba katıldığında, sözkonusu yıllar arasında savaş nedeniyle ölen çocukların sayısı 870 bine çıkıyor.
Raporda incelenen ülkeler şöyle sıralandı: Afganistan, Yemen, Güney Sudan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Orta Afrika Cumhuriyeti, Suriye, Irak, Mali, Nijerya ve Somali.
Hijyen eksikliği, tedaviye erişimin olmaması yada yardımın reddedilmesi ölümlerin nedenleri arasında sıralanıyor. Raporda, “Bu çocuklar, çatışmaların etkilediği alanlarda yaşamamış olsalardı muhtemelen ölmeyeceklerdi” tespiti yapıldı.
Sivil toplum örgütünün temsilcisi Helle Thorning-Schmidt, “Her gün çocuklar saldırıya uğruyor, çünkü silahlı gruplar ve askeri güçler yasalara ve uluslararası sözleşmelere uymuyor. Kimyasal silahların kullanımından, tecavüzün bir savaş silahı olarak kullanılmasına kadar, savaş suçları tam bir cezasızlık içerisinde işleniyor” dedi.
Örgüt, hükümetleri ve silahlı grupları, 18 yaşın altındaki çocukları askere almamaya ve yerleşim yerlerinde patlayıcı silahlar kullanmamaya çağırdı.