Sur'da 58 yıldır şapka dikiyor

Sur'da 10 yaşında başladığı şapkacılığı 58 yıldır sürdüren Remzi Kağar, birçok kişinin mesleği bırakması ile yalnız kaldı. Kağar, hala makinesinin başına geçerek, özel sipariş şapkaları üretiyor ve mesleğini sürdürüyor.

Şapka takmanın meşhur olduğu bir dönemde Amed’de şapkacılık mesleğine başlayan 68 yaşındaki Remzi Kağar, yıllar içinde birçok meslektaşının dükkanlarını kapatmasıyla yalnız kaldı. İlerlemiş yaşına rağmen mesleğini sürdüren Kağar, makinesinin başına geçerek şapkaları üretmeye devam etti.

Suriçi kale ve eski Cezaevi’nin yanındaki küçük atölyesinde bir dikiş makinesiyle üretim yapan Kağar, "Şapkacılığın altın çağını yaşadığı 1959 yılında çırak olarak işe başladım. Özellikle 1960'tan 1980'li yılların sonuna dek her kesimden insanların şapkaya rağbet ediyordu. Eskiden şapka giyme zorunluluğu vardı. Ancak mesleğimiz şu an son demlerini yaşıyor" dedi.

‘AMED’DE İŞİ SÜRDÜREN İKİ USTA VAR’

Kağar, 1970'li yıllarda kent merkezinde 10'un üzerinde şapka üretim atölyesi bulduğunu söyledi. Mesleğe başladığı yıllarda şapka taleplerini karşılamada zorluk çektiğini dile getiren Kağar, şöyle konuştu: "Her atölyede 6-7 kişi çalışmasına rağmen şapka yetiştiremiyorduk. 1990'lı yılların ortalarına doğru bizim işte bir gerileme oldu. Şu anda Amed’de bu işi sürdüren iki usta var, biri de benim.

Şapkada sportif diye tabir edilen modeller daha çok tercih ediliyor. Bunların tümünü el emeği göz nuruyla yapıyorum. İster spor, ister 8 köşe modeli olsun tanesini 20 liradan satıyorum. Tabii satabilirsek. Artık eskisi gibi iş yapamıyoruz. Mardin ve Urfa'da şapka üreten kimse kalmadı. Bir dönem 8 köşe diye bilinen şapka modeli, Amed, Mardin, Siirt, Elazığ, Malatya, Maraş, Batman, Urfa, Erzurum ve Kars gibi illerde çok tutuluyordu. 50 yaşın üzerindeki insanlar bu illerde hala 8 köşe şapka kullanıyor."

‘MESLEĞİMİZ ŞU AN SON DEMLERİNİ YAŞIYOR’

Şapka yapmanın püf noktasının kalıbında saklı olduğunu vurgulayan Kağar, "Kalıpları yapmayı çok bilen yok. Ömrüm yettiği sürece işimi yapmaya devam edeceğim" dedi. Şapkacılık mesleğinin son temsilcilerinden biri olan Remzi Kağar, 1959 yılında çırak olarak işe başladığını, özellikle 1960'tan, 1980'li yılların sonuna dek her kesimden insanların şapkaya rağbet ettiğini de vurgulayarak, "Eskiden Amed’de şapka giyme zorunluluğu vardı. Mesleğimiz şu an son demlerini yaşıyor" dedi.