Tarım ve hayvancılık ülkesi İran’da et krizi

İran’da ciddi et sıkıntısı yaşanmaya başladı. İnsanlar bir kilo et alabilmek için saatlerce kuyrukta bekliyor. 

Tarım ve hayvancılık ülkesi olan İran’da ciddi et sıkıntısı yaşanmaya başladı. Tarım ve et deposu olarak bilinen Rojhilat'a ilişkin izlenen ekonomik politikaların bu sıkıntıların yaşanmasına neden olduğu belirtiliyor. İzlenen ekonomik politikalardan ötürü halk ciddi ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya kalırken, İran genelinde önümüzdeki dönemde de tahıl ürünlerinin sıkıntısının başlanacağı belirtiliyor. 

İran'da yaşanan ekonomik kriz sebebiyle halk et satın alabilmek için saatlerce kuyrukta bekliyor. Hükümet çözüm olarak internet üzerinden et satma kararı aldı. Karar önümüzdeki Perşembe gününden itibaren uygulanacak.

ABD'nin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle sıkıntılı günler geçiren İran’da, petrol, endüstri ve bankacılık sektörlerinde yaşanan ekonomik kriz, gıda pazarını da vurdu.

İran'da yükselen et fiyatları adeta altın ile yarışıyor. Bir işçinin ortalama aylık maaşının 1 milyon 500 bin tümen olduğu ülkede, kırmızı etin kilosu 110 bin tümeni buluyor. Vatandaşlar et satın alabilmek için saatlerce kuyrukta bekliyor.

İTHAL ET

İran rejimi yaşanan sıkıntının çözümünü ise et ithal etmekte buldu. 

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, İran'a ithal edilen etten vergi almayacaklarını açıkladı.

Bazı marketlerde etler hükümetin önerdiği resmi fiyat olan 40 bin tümenden satılıyor. Bu da et pazarında istismara yol açıyor. 40 bin tümene satın alınan et, kara borsada çok daha yüksek fiyata satılıyor.

KARNELİ ET

İran hükümeti yaşanan sorunları aşmak ve ailelerin et alabilmeleri için marketler ve kasapların önünde bekleme yerine internet üzerinden et alma sistemini geliştirmek istiyor. Kimlik numarasıyla internet üzerinden başvuran her aile ayda sadece 4 kilogram et alabilecek. 

Tahran Hayvancılık İşleri Dairesi Başkanlığından yapılan açıklamada, "Dondurulmuş Brezilya etinin kilosu 29 bin tümene satılacak. Dondurulmamış etin kilosu ise 40 bin tümene satılacak. Etin türü ve ithal edilen ülkeye göre et fiyatları daha fazla olabilir" denildi.

Söz konusu projenin başarılı olup olamayacağı, ailelere etin nasıl yetiştirileceği konuları ise önümüzdeki günlerde belli olacak.