Temiz enerjiye geçişin iyi öğrencileri: İsviçre, Kolombiya, İsveç

Yapılan bir araştırmaya göre 2017 yılında üç ülke yenilenebilir enerjiye geçiş alanında en iyi sonuçları ortaya çıkardı. Bu ülkelerin İsviçre, Kolombiya ve İsveç olduğu belirtildi.

Edmond de Rothschild grubu tarafından yayınlanan araştırmada, İsviçre, Kolombiya ve İsveç, yenilenebilir enerjiye geçiş alanında 2017 yılında ilk üç sırayı kaparken, 60 ülkenin yer aldığı listenin diğer ucunu Katar kapatıyor. Katar’dan önce Singapur ve Birleşik Arap Emirlikleri var.

Listede Fransa 7’nci sırada, Almanya 28’inci sırada, Çin 41’inci ve ABD 48’inci sırada yer alıyor.

Araştırmada kıyaslama da yapıldı. Örneğin Katar’da kişi başına enerji tüketim, kişi başına enerji tüketiminde en düşük sıradaki Bangladeş’ten 100 kat daha fazla.

Araştırma, 1980’den itibaren dört temel faktörü göz önüne alarak bu verileri oluşturdu. Bu faktörler, kişi başına enerji tüketimi, kişi başına CO2 emisyonu, toplam enerji tüketiminde fosil enerjilerin tüketim payı ve enerji alanındaki etkinlik (kişi başına tüketilen enerjinin gayrı safi milli hasılaya etkisi) şeklinde sıralandı.

Bu araştırma, bir listenin oluşturulmasından öte, mevcut durumda küresel enerji tüketimindeki artışın geniş enerjisi alanındaki ilerlemelerin önünde yer aldığını gösteriyor.

Avrupa Birliği enerji tüketimini azaltan tek alan olarak öne çıkarken, Çin ve ABD’nin enerji tüketimi son derece yüksek. Amerikalıların kişi başına enerji tüketimi Çinlilerden üç kat daha yüksek olarak rapora yansıdı. Ancak kişi başına en fazla enerji tüketimi Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri olarak dikkat çekiyor.