Türk ordusu yangın çıkardı, köylüler müdahale ediyor

Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Ömeryan bölgesinde Türk ordusunun bir operasyonu sırasında çıkan yangına itfaiyenin müdahale etmesine izin verilmedi. Köylüler ve gönüllüler yangını söndürmek için harekete geçti.

Türk ordusunun Ömeryan bölgesindeki Çalı (Çalê) Köyü kırsalında hafta yürüttüğü bir operasyon sırasında çıkan çatışma ardından yangın çıkmıştı.

Yangın, daha sonra Kuruköy (Xerabê Bawa), Akarsu (Stîlîle), Eskimağara (Ziving) ve Yavruköy (Kurikê Stîlîlê) sınırlarına kadar yayıldı.

Yangının söndürülmesi için bölgeye geçmek isteyen itfaiye ekiplerine "güvenlik" gerekçesiyle izin verilmedi.

Bunun üzerine köylüler ve gönüllüler harekete geçti. Nusaybin'den yola çıkan 10 kadar gönüllü, köylülerle birlikte yangına müdahale ederken, yangın kuru otların tutuşmasıyla daha da yayılarak yüzlerce dekarlık alanı kapsadı. Gelen bilgilere göre şu ana kadar bölgede 200 dönüm ağaçlık bölge küle döndü.

Gönüllüler ağaç dalları ve ıslak elbiseler kullanarak yangını söndürmeye çalıştı. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Nusaybin İlçe Örgütü de bölgeye giderek köylülerle birlikte yangına müdahale etti.

Dağlık ve engebeli arazi olması müdahaleyi zorlaştırıyor. Havadan müdahale gerekiyor. Ancak Orman İl Müdürlüğü, belediyeler ve Valilik, yangına müdahale etmeyi reddediyor.


DBP Nusaybin İlçe Başkanı Celal Ata, acilen müdahale edilmesi çağrısında bulundu. Özellikle gönüllülere de çağrıda bulunan Ata, Nusaybinliler başta olmak üzere tüm Kürt halkının yaşanan tahribata karşı duyarlı olunmasını istedi.