UNICEF: Covid’den dolayı 70 milyon çocuk aşısız kaldı

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), 2019 ile 2021 arasında Covid-19 nedeniyle 70 milyona yakın çocuğun aşısız kaldığı konusunda uyardı.

UNICEF yayınladığı raporda üç yıl içinde, sağlık sistemleri üzerindeki kısıtlamalar veya salgınla ilgili kısıtlamalar nedeniyle, "rutin çocukluk aşıları açısından on yıldan fazla bir süredir kaydedilen ilerlemenin altı oyuldu".

“Doğru yola girmenin zorlaştığına” vurgu yapan UNICEF, özellikle kızamık veya çocuk felci salgınları riskinden endişe ediyor.

BM kurumuna göre, aşılama 112 ülkede azaldı. 2019 ile 2021 arasında, dünya çapında çocukluk çağı aşılama oranı 2008'den beri görülmemiş bir seviye olan yüzde 5 puan düşerek yüzde 81'e geriledi. 67 milyon çocuk, özellikle Afrika ve Güney Asya'da bazı aşıları olamadı ve bunların 48 milyonu herhangi bir doz aşı almadı.

Raporun redaktörlerinden Brian Keeley, "Aşılar, çocukların uzun ve sağlıklı yaşamalarını sağlamada gerçekten önemli bir rol oynadı" derken, bu nedenle "aşılama oranlarındaki herhangi bir düşüş endişe verici" ifadelerini kullandı.

UNICEF, çocukların aşılanmasının her yıl 4,4 milyon hayat kurtardığının altını çiziyor. UNICEF’e göre, dünya temel aşılardan yoksun kalan çocuk sayısını yarıya indirmeyi ve hayat kurtaran önemli aşıları yüzde 90 oranında uygulamayı başarırsa, her yıl kurtarılan çocuk sayısı 5,8 milyona yükselecek.

Kızamık aşısı 1963'te aşının kullanılmaya başlanmadan öne bu salgın, çoğu çocuk olmak üzere yılda yaklaşık 2,6 milyon insanı öldürüyordu. 2021’de bu rakam 128 bine düşerken, Birleşmiş Milletler kızamığın yeniden yayılmasından endişe ediyor.

Rapora göre, üç yıl içinde kızamığa karşı aşılama oranı yüzde 86'dan yüzde 81'e düştü. Oysa kızamık öylesine kadar bulaşıcı bir hastalık ki, bir toplumda sürü bağışıklığına ulaşmak için aşıların yüzde 95'ini yerine getirmek gerekiyor. Rapora göre aşılamadaki düşüş nedeniyle, 2022'de kızamık vakalarının sayısı 2021'e göre ikiye katlandı.

UNICEF, çocuk felci, difteri veya boğmaca gibi hastalıklara karşı aşılamada benzer bir gerileme yaşandığına dikkat çekti. Beslenme sorunları, küresel ısınmanın etkileri ve yoksuluk gibi çocuklar açısından daha geniş bir “hayatta kalma” krizinin yaşandığı koşullar oluştuğuna işaret eden Brian Keeley, "Sağlık sistemleri ve hükümetlerin aşı ihtiyacını karşılaması giderek zorlaşıyor" diyor.

UNICEF, aşılama kapsamını iyileştirmek için "birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmek ve çoğu kadın olmak üzere ön saflardaki personele ihtiyaç duydukları kaynak ve desteği sağlamak" gerektiğini vurguluyor.