Uzayda canlı yaşam arayışında yeni adım

Uzayda canlı yaşam arayışında yeni adım

NASA önümüzdeki 10 yıl içinde Güneş Sistemi içinde yaşam bulunması en muhtemel yer olan Jüpiter’in uydusu Europa’da incelemelerde bulunmak için bir uydu gönderecek.

NASA’nın Jet Ateşleme Laboratuarı’ndan Robert Pappalardo yaptığı açıklamada Jüpiter’e 2021 ya da 2022 yılında bir uzay aracı gönderileceğini ve aracın Europa’da yaşam bulunup bulunmadığı konusunda önemli veriler ortaya çıkaracağını söyledi.

Altı yıl sürecek bir yolculuktan sonar Jüpiter’in etrafında yörüngeye oturacak olan uzay aracı Europa’nın yakınından çok sayıda geçiş yaparak yüzeyin detaylı fotoğraflarını çekecek. NASA bu şekilde Europa’da tahmin edildiği gibi okyanusların bulunup bulunmadığını tespit etmeyi umuyor.

Bilim insanları dünya benzeri bir yaşam formunun oluşması için sıvı bir akışkanın varlığını en önemli etmen olarak hesaplıyor. Zira yaşamın oluşması ve evrimleşmesi için akışkanların maddeler arasında yaptığı etkileşim hayati bir nokta.

Europa’da yapılan ilk gözlemlere göre uydunun yüzeyinde buzullarla kaplı bir okyanus bulunuyor.

Bilim insanları dünya dışı yaşam bulunması konusunda Europa’nın Güneş Sistemindeki en muhtemel yer olduğunu ifade ediyor.

NASA’nın göndereceği uzay aracının toplam maliyeti 2 milyar doları bulacak. Her ne kadar NASA projesi prensipte kabul görse de ABD Senatosu tarafından onaylanması gerekiyor.