Varşova’da yüzbinler hükümet karşıtı yürüyüşte buluştu

Polonya’da seçimlere 15 gün kala, yüzbinlerce kişi başkent Varşova’nın merkezinde iktidar karşıtı yürüyüş için bir araya geldi.

Yürüyüşü başlatan eski başbakan ve Avrupa Konseyi eski başkanı Donald Tusk, "Bu yüzbinlerce gülümseyen yüzü gördüğümde, vatanımızın tarihinde belirleyici bir anın yaklaştığını hissediyorum" dedi.

Muhalefetin seçimler yaklaşırken seçmenleri harekete geçirmek amacıyla düzenlediği yürüyüşe bir milyon kişinin katılımı bekleniyor.

Ülkede Avrupa Birliği karşıtı milliyetçi Adalet Partisi (PiS) sekiz yıldır hükümette bulunuyor.

Yürüyüş öğle vakti başladı. Ülkenin dört bir yanından insanlar hükümet karşıtı bu yürüyüşte buluştu.

Eski başkan ve 1983 Nobel Barış Ödülü sahibi Lech Walesa da, birçok muhalefet partisi lideri gibi kendisinin de yürüyüşe katılacağını duyurmuştu.

Yeni Sol partisinin eşbaşkanı Wlodzimierz Czarzasty, Başbakan Yardımcısı ve PiS lideri Jaroslaw Kaczynski'ye hitaben, "En çok korktuğunuz şeyin muhalefetin kendi aralarındaki işbirliği olduğunu biliyoruz" dedi.

Yapılan anketlere göre liderliğinin Donald Tusk’un yaptığı Yurttaş Koalisyonu, seçmenlerin yüzde 27’sinin desteğini alıyor.  Ancak anketler Jaroslaw Kaczynski’nin popülist milliyetçi partisinin yüzde 35 destek ile önde olduğunu gösteriyor.