WHO: 1 milyar insan kolera riskiyle karşı karşıya

Ölüm oranı son 10 yılda en yüksek seviyeye çıkan kolera salgınlarının 43 ülkeye yayılma tehlikesi bulunduğunu bildiren Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’ya göre, bir milyardan fazla insan kolera riskiyle karşı karşıya.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Kolera ve Salgın İshal Hastalıkları Grubu Başkanı Philip Barbosa, kolera salgını konusunda dünyayı uyardı. Bu hafta üç ülkede daha kolera vakalarının tespit edildiğini bildiren Barbosa, Dünya Sağlık Örgütü olarak şu anda 22 ülkede kolera salgınıyla mücadele ettiklerini açıkladı.

Kolera salgınlarının sayısında ciddi bir artışın olduğuna dikkat çeken Barbosa, aynı zamanda ölüm oranında da son yılın en yüksek seviyesine ulaşıldığını söyledi. Salgındaki artışın bu düzeyde artış göstermesi halinde hastalığın 43 ülkeye yayılabileceği konusunda uyarı yapan WHO yetkilisi Barbosa, “1 milyardan fazla insan salgına yakalanma riskiyle karşı karşıya” diye konuştu.

SALGINA KARŞI YETERLİ AŞI YOK

WHO’nun verilerine göre, birçok ülke kolera salgınına karşı yeterli aşıya sahip değil ve bu durum daha fazla endişeye yol açıyor. Ayrıca birçok ülke, salgını tespit edebilecek yeterli test tüpleri ile ilaçtan da yoksun. Aşı sıkıntısından dolayı WHO ise, koleraya karşı iki doz yerine artık bir doz aşı yapılmasını önerirken, bu yılın sonuna kadar 37 milyon doz aşının hazır hale getirilmesini hedefliyor.

Salgına karşı bağış kampanyası çağrı yapan WHO, salgınla tam anlamıyla mücadele edilmesi için 2023’te 25 milyon dolara ihtiyaç duyulduğunu açıkladı.

Kolera vakası son olarak Şubat ayının ilk günlerinde Güney Afrika’da görüldü. Güney Afrika Sağlık Bakanı Joe Phaahla, dün kolera vakası tespit edilen 5 kişiden birinin hayatını kaybettiğini açıkladı.