Yangınlar Rojava ekonomisine savaş mı?

DAİŞ’in askeri olarak yenilgiye uğratılmasından sonra Kuzey ve Doğu Suriye Federasyonu bu kez yangınlarla boğuşuyor. Hasat mevsiminin başlamasıyla birlikte şüpheli yangınlar yüzbinlerce dönüm tarım arazilerini yok etti.

Çok geniş tartım arazilerine sahip Kuzey ve Doğu Suriye Federasyonu’nda son haftalarda çok sayıda şüpheli yangın başladı.

REQA MECLİSİ: EKONOMİ YOK EDİLMEK İSTENİYOR

Son olarak Reqa’da 28 dönümlük tarım arazisi tamamen yandı. Reqa Sivil Meclisi’ne bağlı Tarım Müdürlüğü yetkililerden Heyder El-Mûsa, “Bölge ekonomisinin temelini oluşturan tarım arazileri, yangınlarla yok edilmek isteniyor” dedi.

Reqa’daki yangın üretimin arttığı, fiyatların düştüğü bir sırada gerçekleşti. DAİŞ çetelerinde kurtarılarak yeniden yaşamın örgütlendirildiği kentte yetiştirilen sebzeler fazla olunca kent dışına satışlar da başladı.

El Musa, “Düşman güçler, tarım arazilerini yakarak ekonomik projeyi sekteye uğratmak istiyor. Bu sene yağışlar iyiydi ve tarım arazilerinde verim beklenilen düzeydeydi. Ancak kimi güçler Kuzey ve Doğu Suriye ekonomisini bu şekilde hedef alıyor” diye ekledi.

Acil durumlara karşı itfaiye ekiplerini birçok noktada hazırda tuttuklarını ifade eden El-Mûsa, “Halkın rızkını koruyacağız. Birbirimizde dayanışma içerisinde yangınları söndüreceğiz ve zararı karşılayacağız” şeklinde konuştu.

Hafta başında Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi de yangınlara karşı acil bir çağrıda bulundu. Özerk Yönetim, “Kuzey ve Doğu Suriye’deki halkımız, özellikle Cizre Bölgesi’ndeki herkes, hazır olmalı ve yangın ekiplerine, yetkililere destek olarak, bölgelerimizdeki buğday ve arpa tarlalarında çıkan yangınlara müdahale etmelidir” dedi.

CİZRE MECLİSİ: HALKIN GEÇİM KAYNAKLARI HEDEF ALINIYOR

Cizre Bölgesi Yürütme Meclisi, yangınların ekonomiyi hedef aldığını belirtti: “Bölgede meydana gelen yangınlar, halkın geçim kaynaklarını ve ekonomiyi hedef alan özel savaş kapsamında kasıtlı ve bilerek yapılmaktadır.”

GENİŞ TARIM ARAZİLERİ KÜL OLDU

Hafta içinde Qamışlo’nun Til Hemis ve Tirbêsipiyê ilçeleri, Hesekê’nin Dirbesiye ilçesi, Cizre bölgesindeki Amude kenti ve Til Koçer’de arazi yangınları çıktı.

Til Hemîs ilçesinin 16 ve Dirbêsiyê’nin 10 köyünde tarım arazileri yandı. İtfaiye ekipleri ve bölge sakinlerinin müdahaleleri sonucu yangın, 11 Haziran günü söndürüldü.

Amûdê’nin Birîva köyündeki ekili alanlarda da yangın çıkarken, Til Hemîs ilçe merkezinin 15 km batısındaki Til Lehim ve Barde köylerindeki yangınlar ağır kayıplara yol açtı.

11 Haziran’da Til Koçer ilçesindeki tarım arazilerinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri ve halkın müdahalesiyle söndürüldü.

En büyük yangın Tirbespiyê’de çıktı. Geniş bir alana yayılan yangını söndürme çalışmalarına YPG/YPJ savaşçıları da katıldı. Yangında 100 bin dönüm yok oldu.