Yüzyılın faciasında batan tekne Venedik Bienali’nde

Venedik’te iki yılda bir gerçekleştirilen güncel sanat bienalinde bu yıl, Akdeniz’deki en büyük göçmen faciasıyla bilinen balıkçı teknesi de sergilenecek.

18 Nisan’ı 19 Nisan 2015’e bağlayan gece İtalya ile Libya arasında batan balıkçı teknesinde 800 ila 900 arasında göçmen bulunduğu, faciadan sağ kurtulan 28 göçmenin ifadelerine dayandırılmıştı. Dönemin İtalya Başbakanı Matteo Renzi’nin talimatıyla 370 metre derinlikte iken su yüzüne çıkarılan tekne, 2016 yılında Sicilya açıklarına getirilmişti.

SÖKÜLECEKKEN UNUTULMAMASI İÇİN KORUNMUŞTU

Bir yük gemisine çarptıktan sonra batan teknede hayatını kaybeden ve cenazelerine ulaşılabilen yüzlerce göçmen İtalya’da toprağa verilirken, yüzlercesinden ise geriye sadece kişisel eşyaları ve kimlik belgeleri kalmıştı. Afrika ülkeleri ile Bangladeş’ten gelen 800 ila 900 arasındaki göçmenin yaşamına mal olan  olay, 21’inci yüzyılda Akdeniz’de yaşanan en büyük insani felaket olarak kayıtlara geçmişti.

Önceleri sökülme kararı alınan balıkçı teknesi, daha sonra Sicilya’da ‘Anı Bahçesi’ adlı proje kapsamında korunmak üzere limana çekilmişti. Teknenin su altından çıkarılması ardından farklı ülkelerden yüzlerce göçmene ait kişisel eşyalar bulunuyor.

VENEDİK’TE DE SERGİLENECEK

Bu yüzyılda Akdeniz’deki en büyük facianın öznesi olan tekne, yarın Venedik’te başlayacak olan ve film festivali ile mimarlık bienalini de içeren Venedik Bienali’nde sergilenecek. İsviçreli sanatçı Christoph Buchel’in İtalyan makamları ile ’18 Nisan Komitesi’ adlı yaşamını yitiren göçmenleri temsil eden kuruluş nezdindeki girişimleri sonucu balıkçı teknesi de bienalde yer alacak.

Buchel’in ‘Barca Nostra’ (Bizim Tekne) adlı projesi kapsamında teknenin Venedik’teki büyük tersanelerin yer aldığı Arsenal’de sergileneceği öğrenildi. Venedik Bienali Başkanı Paolo Baratta, hiçbir yazılama veya panonun olmayacağı tekne için, “Sessiz bir alan olacak, gürültüden uzak. Sessizliğe ve düşünmeye davet edecek” diye konuştu.