Akdeniz'de göçmen dramı: En az 50 göçmen hayatını kaybetti

Uluslararası Göç Örgütü, Salı günü Sicilya açıklarında batan göçmen gemisinde en az 50 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Uluslararası Göç Örgütü, Salı günü Sicilya açıklarında batan göçmen gemisinde en az 50 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

İtalya sahil güvenliği, 3 Mart günü dramın gerçekleştiği sırada 127 göçmeni kurtarmış, 10 göçmenin de cenazesini almıştı.

İlk bilanço 10 göçmenin hayatını kaybettiği yönündeydi. Ancak Uluslararası Göç Örgütü, en az 50 göçmenin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Bu bilgiler kurtarılan göçmenlerden alındı. Hayatta kalanlar, ilk yardım ekipleri alana ulaşmadan önce 40 kişinin daha suya düştüğünü söylediler.

Göç Örgütü sözcüsü Flavio di Giacomo, Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada "Hayatını kaybedenlerden bazıları çocuktu ama sayılarını tam olarak bilmiyoruz" dedi.

Salı günü kurtarılanlar arasında ise 27 çocuk ve 51 kadın vardı. Gemideki göçmenlerin Suriye, Filistin, Libya, Tunus ve Sahra Altı Afrika kökenli oldukları bilgisi verildi.

Bu drama ilişkin yürütülen soruşturmada, tacir olduğu düşünülen bir kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Şubat ayında bir hafta içerisinde Akdeniz üzerinden İtalya'ya geçmeye çalışan 300'ü aşkın kişi deniz sularına kapılarak hayatını kaybetmişti.

Ocak ve Şubat aylarında 8 bine yakın göçmen İtalya kıyılarına ulaştı. Göçün büyük oranda arttığı 2014 yılına oranla yüzde 40'ı aşkın bir artış söz konusu.

Gemilerin çoğu, kaos içerisindeki Libya'dan hareket ediyor. Tacirler, Akdeniz sularını aşarak İtalya kıyılarına ulaşmak için her göçmenden 2 bin dolara kadar çıkan paralar alıyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Temsilciliği'ne göre 2014 yılında 218 bin göçmen Akdeniz'i geçti. Bu ölümcül yolculukta, 3 bin 500 dolayında kişi de hayatını kaybetti.