'Evîn di Rûyê Qirkirinê de' Düsseldorf Film Festivali'nde gösterildi
1. Düsseldorf Film Festivali'nde gösterime giren ilk belgesel Şêro Hindê'nin yönettiği 'Evîn di Rûyê Qirkirinê de' oldu.
1. Düsseldorf Film Festivali'nde gösterime giren ilk belgesel Şêro Hindê'nin yönettiği 'Evîn di Rûyê Qirkirinê de' oldu.
Şêro Hindê, Şengal Soykırımı'ndan kısa bir süre sonra Şengal'e gidiyor. Burada Êzidî toplumunu yakından tanıyor. Araştırmalar yapınca Êzidî dengbêjleri üzerine bir belgesel çekme fikri oluşuyor ve bu durumu şöyle açıklıyor: "Çünkü Êzidîler birçok fermandan geçti. Bunlar dengbêjlik yoluyla hafızalarda canlı kaldı."
52 dakika süren belgeselde Êzidî toplumunda dengbêjlik kültürünün özellikleri anlatılıyor. Belgeselde yer alan dengbêjler şunlar: "Çêlî Şêxmûs, Şêx Berekat Xelîl, Feqîr Mîrza Derwêş, Mûrad Hecî, Dayê Şemê, Cirdo ve Îskan Helêqî."
Yönetmen, dengbêjliğin özellikleri üzerine ise Zuhrab Qado, Diktor Sino ve Silêman Hemo gibi isimlerin görüşlerine başvuruyor.
Belgeselde Êzidî dengbêjliğinin kendine özgü makamları ve tarihleri gözler önüne seriliyor ve başlarken şu ifadelerle izleyici hazırlanıyor: "Êzidî tarihinden bize kalan şarkılar aşk ve katliam üzerinedir. Dengbêjler aşk şarkısı söylerken bile katliamları da dile getirmiş."
'Evîn di Rûyê Qirkirinê de' belgeselinde dengbêjliğin fermanlara karşı direnen bir toplumsal damar olduğu ve toplumun acılarını, göçlerini, aşklarını, direnişlerini sözleriyle taşıdıkları dile getiriliyor. Yine kimlerin katliam yaptığı, ferman kaldırdığının isimleriyle dengbêjlerin stranlarında görüldüğü belirtiliyor. Özellikle Osmanlı döneminde yaşanan fermanların stranlarda bol sayıda yer aldığı ifade ediliyor.
Şêro Hindê, Avrupa'daki Kürt sinemaseverlerin merakla görmek istedikleri bir isimdi. Ancak festivale katılamadı. Son yıllarda yaptığı başarılı çalışmalarla adından söz ettiren yönetmen, özellikle Rojava Devrimi ve Kurdistan toplumu için yazdığı şarkı sözleriyle dikkat çekiyor.
FESTİVALDE BUGÜN
1. Düsseldorf Film Festivali bugün saat 14:00'da yapılacak bir panelle devam edecek. Kürt Sineması konulu panelde Mano Khelil, Özkan Küçük, Sevinaz Evdike, Ersin Çelik ve Özgür Rayzan sunum yapacak. Panel Düsseldorf Buchhandlung BiBaBuZe'de yapılacak.
Yine bugün UFA Palast ve Metropol Saal 1 sinemalarında sekiz film ve belgesel gösterime girecek. Ayrıca Metropol Saal 2 sinemasında sekiz kısa film gösterime girecek. Kısa filmlerin gösterimi saat 16:00'da başlayacak ve toplam 115 dakika sürecek.