BM Genel Sekreteri: Kıbrıs’ta federe devlete çok yakınız

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs görüşmelerinin olumlu gittiğini ifade ederek, “İki toplumlu, federe devlete çok yakınız” dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guteres, BM öncülüğünde BM Cenevre ofisinde devam eden Kıbrıs Konferansına verile arada KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis ile birlikte basının karşısında geçti.

BM GENEL SEKRETERİ: KIBRIS’DA FEDERE DEVLETE ÇOK YAKINIZ

Kıbrıs Konferansında pek çok önerinin masaya yatırıldığını söyleyen Guteres, Güvenlik ve Garantiler konusunda gelişmelerin sağlanması gerektiği ifade etti.

“Hızlı bir çözüm yerine kalıcı bir çözüm amaçlıyoruz” diyen Guteres, şunları ekledi: “İki toplumlu, federe devlete çok yakınız. Bir anda mucize beklememiz gerekir. Bu liderlerin anlaştığı bir çözüm olmayacak, buradan çıkacak kararları halk referandumla onaylayacak”

Basın toplantısının ardından tekrardan devam eden konferansa, BM Genel Sekreteri Guterres, Kuzey Kıbrıs lideri Mustafa Akıncı, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İngiltere Dış İlişkiler Yüksek temsilcisi Boris Johnson ve gözlemci sıfatıyla yer alan AB’de ise AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini katılıyor.

Basına kapalı olarak gerçekleştirilen konferansta Kuzey Kıbrıs’ta bulunan Türk askeri varlığına son verilmesi üzerinde durulduğu kulislerden gelen bilgiler arasında.