Kadın tutsaklara ‘Kürtçe ders notu bulundurma’ sürgünü!

Koğuşlarında Kürtçe ders notu bulundurdukları için Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nden Bayburt ve Urfa cezaevlerine sürgün edilen kadın tutsakların yol boyunca işkenceye maruz bırakıldıkları ortaya çıktı.

Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde geçtiğimiz günlerde kadın koğuşuna baskın yapan askerler, kadınların Kürtçe ders notlarına ve kitaplarına el koyarken, aileleriyle yaptıkları haftalık telefon görüşme hakkını da iki haftaya çıkardı. Ardından ise 9 kadın Bayburt’a 6 kadın ise Urfa cezaevlerine sürgün edildi. Bayburt M Tipi Kapalı Cezaevi’ne sürgün edilenlerden biri de 17 yaşındaki Hafso Yalçın. İki yıl önce Nusaybin’de elinde taş olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan ve 8 yıl hapis cezası verilen Hasfo, tutuklandığında henüz 15 yaşındaydı. Hefso’nun ailesi kızlarının uzak bir cezaevine gönderilmesine tepkili.

Küçük yaşında cezaeviyle tanışan kızı Hafso’nun tutuklandığında henüz 15 yaşında olduğunu belirten annesi Gazal Yalçın, “İki yıl Mardin cezaevinde kaldı ve şimdi ise sürgün ederek bizden uzaklaştırdılar. Mardin’de haftada bir gidiyorduk, şimdi ayda bir gidebilir miyiz bilmiyorum. Hem ekonomik durumuz iyi değil hem de günlerce yolda kalıyorsun.’’ dedi.

Kızının sürgün edilmeden önce koğuşlarına askerler tarafından arama yapıldığını ve onlara hakaret edildiğini söyleyen Gazal, “Onları sürgün etmeden önce askerler koğuşlarını aramaya geliyor. Sürekli hakaret etmişler. Kitaplarına, defterlerine el koyup daha sonra onları sürgün ettiler. Koğuşu aramalarının gerekçesi Kürtçe ders notlarını bulundurmalarıymış. Yani onların amacı aynı koğuştakileri birbirinden ayırmaktı. Kızım sürgün edilmeden önce işkence ve haksızlığa uğradı, sürgün edildiğinde işkence edildi, ring aracıyla götürüldü ve iki gün aç bırakıldı” diye belirtti.

Kızının sürgün edilmesinin haksızlık olduğunu aktaran baba Nezir Yalçın ise, “Kızımı buradan Bayburt’a sürgün edildi. Kızımla telefonla görüştük, onları götürdüklerinde iki gün aç bıraktıklarını söyledi. Benim kızımı oraya götürdüler, ben ve annesi hastayız, nasıl her hafta onun görüşüne gideceğiz. Kızım cezaevine konulduğunda çocuktu. Kızım her hangi bir suç işlemedi, katıldığı bir yürüyüşte elinde taş olduğu gerekçesiyle ona 8,5 yıl ceza verdiler. Kızım daha küçük onu yabancı ve hiç tanımadığı yere götürdüler” şeklinde konuştu.