KJK: 18 Nisan’ı özgür yaşamın inşasını derinleştirerek kutlayalım!

KJK Koordinasyonu, “KJK kuruluş yıl dönümü olan 18 Nisan’ı, kadın demokratik konfederal sisteminin ve kadınca bir dünyanın, kadın değerleriyle özgür yaşanacak bir yaşamın inşasını derinleştirerek kutlayalım” dedi.

KJK KURULUŞ YILDÖNÜMÜ AÇIKLAMASI

KJK Koordinasyonu, “Komalên Jinên Kurdistan-KJK olarak 19. kuruluş yıl dönümümüzü yaşıyoruz. 20. mücadele yılımıza girerken direnen ve özgürlük değeri yaratan tüm kadınları sevgiyle selamlıyoruz. Bizleri bu günlere getiren, bizlerde özgürlük bilinci yaratan Demokratik Konfederalizm Önderliğimiz Önder Apo’yu sevgiyle selamlıyoruz. Sakine Cansız (Sara) yoldaşın öncülüğünde başlayan kadın özgürlük yürüyüşümüz bugün on binleri aşan kadın özgürlük şehitlerimizle bize öncülük ediyor, yolumuzu aydınlatıyor. Şehitlerimize layık olma sözümüzü yinelediğimiz her gün, bizi daha fazla mücadeleye ve özgürleşmeye yöneltiyor. Mücadelemiz on binlerce kadının, partimiz PAJK ve öz savunma ordumuz YJA-Star saflarında büyüyen öncü gücüyle kesintisiz devam ediyor. Tüm Kurdistan parçalarında kadınların öz savunma gücü, genç kadın örgütlenmeleri, siyasal ve toplumsal örgütlenmeler kurarak topluma öncülük etmesi temelinde kitleselleşiyor. Erkek egemenlikli, soykırımcı, işgalci ve her türden faşist saldırılara karşı tüm kadınları, kadın özgürlük değerlerini ve toplumu savunuyor, tüm dünyaya sesini duyuruyor” dedi.

KJK SİSTEMİ KADINLARIN ÖZGÜRLÜĞÜNDEN TAVİZ VERMEYEN BİR SİSTEMDİR

“Kadınların demokratik konfederalizmi alternatif ve özgür yaşam modelini ortaya koyuyor” denilen KJK açıklamasında şunlar belirtildi: “Her türlü egemenlikli sisteme, zihniyete ve uygulamaya karşı özgür yaşamın adımlarını atıyor. Nasıl yaşamalı sorusunun cevabını kadınların vermesini öngörüyor. Çünkü KJK sistemi kadınların özgürlüğünden taviz vermeyen bir sistemdir.

Sara yoldaşın yürüyüşüyle başlayan, YJWK ve YAJK örgütlenmemizle devam eden, kopuş teorisi, kadın ordulaşması, Kadın Kurtuluş İdeolojisi ve özgür eş yaşam kuramıyla derinleşen, öncü partimiz PAJK olarak kadın partileşmesiyle kalıcılaşan mücadelemiz, özgürlük yolculuğuna 18 Nisan 2005 tarihinden itibaren KJB olarak devam etti ve 2014 yılından bugüne kadar da KJK olarak sesini tüm dünyaya duyurdu.

KJK, ideolojik öncü gücü ve kurmay örgütü olan PAJK ile, özsavunma gücü olan YJA-Star ile, genç kadın örgütü Komalên Jinên Ciwan ile kendi toplumsal örgütlenmesini geliştirdi. Uluslararası alanda da kadınlarla, kadın örgütleriyle ilişkiler geliştirerek tüm Kurdistan kadınlarına ulaşmakla birlikte tüm dünya kadınlarını demokratik konfederalizmi gerçekleştirme hedefinde buluşturmayı amaçlıyor.

Önder Apo gün vesilesiyle bize şöyle seslendi: “Kürt kadınına da seslenmek istiyorum. Özgürlük savaşına, özgürlük mücadelesine bağlı kadın yoldaşlarım dağda, ovada, şehirlerde büyük özgürlüğün garantisi olmalıdırlar. Bunun dışında her şey boştur. Namus ve onur, halkının özgürlük teminatı olmaktır. Buna da güçleri var.”

Önderliğimizin kadınlara olan güveni temelinde KJK, tüm kadınların bulunduğu her alanda Kadın Kurtuluş İdeolojisi ilkeleri temelinde mücadeleyi yükseltme ve kadınlık değerlerini yüceltme sorumluğunu üstlendi. Bu temelde Kurdistan kadınlarının özgür demokratik birliğini, aynı şekilde Ortadoğu ve dünya kadınlarının demokratik özgürlükçü amaçlar temelinde birliğini sağlamayı hedefledi. Bu adımla demokratik kadın konfederalizmine doğru gidişin kapısını araladığından, dünya kadın özgürlük mücadelesinde tarihi bir anlama sahiptir.  

KADIN DEVRİMİNE DOĞRU YÜRÜDÜĞÜMÜZ TARİHİ BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ

Jin, Jiyan, Azadî ile Kadın Devrimine Doğru yürüdüğümüz tarihi bir dönemden geçiyoruz. Kürt kadınları olarak dünya kadın özgürlük mücadelesine öncülük yapma iddiasındayız. Tüm dünya kadınlarıyla demokratik ulus paradigmasıyla dünya demokratik kadın konfederalizmi ekseninde buluşuyoruz. Kadın özgürlüğünün meşakkatli ve anlamlı yol yürüyüşünde tüm dünya kadınlarıyla Komalên Jinên Kurdistan-KJK’nin kuruluş ilkeleri temelinde buluşuyoruz.

Komalên Jinên Kurdistan-KJK’nin 19. kuruluş yıl dönümü tüm kadınlara, kadın özgürlük çizgisinde mücadele yürüten ve kadın özgürlüğünü toplumun özgürlüğü kabul eden herkese kutlu olsun. Bugünü bir kolektif doğuş, yenilenme ve kadın konfederalizmimizin ilk adımlarını atma günü olarak kutlamak anlamlıdır. Kutlamak kutsallıkla ilgilidir. Özgür kadının kutsallığını ana tanrıçanın kutsallığıyla buluşturmak güne anlam kazandıracak en büyük eylemdir.

KJK kuruluş yıl dönümü olan 18 Nisan’ı, kadın demokratik konfederal sisteminin ve kadınca bir dünyanın, kadın değerleriyle özgür yaşanacak bir yaşamın inşasını derinleştirerek kutlayalım. Özgür yaşamı inşa etmek bilinç ister. Verili bilme biçimlerini, hâkim zihniyeti reddederek jineoloji temelinde bilinç inşasını esas alıyoruz. Her kadın, kendi başına büyük bir anlam ifade eder, büyük bir özgürlük potansiyeli taşır. Ancak örgütlü kadın tüm toplumu, toplumsal anlamı ifade eder. KJK olarak komün, meclis, akademi ve kooperatif örgütlenmeleriyle toplumumuzda örgütsüz kadın kalmaması hedefimizdir.

SARA YOLDAŞ BİZİM PUSULAMIZDIR

Sara yoldaşın yaşam ve mücadele tarzı bizim pusulamızdır. Yaşamın tümünü egemen erkekliğe karşı bir kavgaya dönüştürelim, Saraca bir yaşam inşasını başlatalım. Sara yoldaşın yaşam sevgisi ve özgür yaşam ısrarıyla yaşamı güzelleştirelim, doğayı ve insanı severek sevginin gerçek anlamını, başta kendimiz özgürleşerek yaratalım. Demokratik mücadeleyle birlikte ekolojik mücadelemizi yükseltelim, ülkemizin her yanını çiçeklendirelim. Çiçekler ekerek, yıl boyunca uygun mevsimlerde ağaç dikerek yeşil bir doğa yaratalım. Kuruluş yıldönümümüzü kutlama temelinde toplantı ve seminerler, eğitsel buluşmalar, kültürel etkinlikler düzenleyerek, kültürel soykırıma karşı kültürel direniş eylemlerini ve kurumsallaşmalarını geliştirelim. Bu anlamda doğa anaya dönüş için, özgür yaşamı ve neolitik ana tanrıça kültürünü yaratma temelinde KJK kuruluşuna yakışan kutlamalar yapalım.

21. yüzyıl bizimdir, tüm zamanlar bizimdir. Mor bayrağımızla, güneşimizle, yıldızımızla, kültürümüzün tüm dünya toprağında filiz veren güzelliğiyle ve tüm zamanlarda ışıldayan özgür kadın kahramanlarımızın aydınlığında zafere, dünya demokratik kadın konfederalizmini kurmaya yürüyoruz. Ve biliyoruz ki, Önder Apo’nun özgürlüğü, tüm kadınların özgürlüğüdür. Önder Apo’ya fiziki özgürlük, Kürt sorununa siyasi çözüm kampanyasına tüm gücümüzle katılmak ve kampanyayı başarıya taşımak tüm kadınların görevidir.

Bu vesileyle, tüm Kurdistan ve Ortadoğu kadınlarını bu onurlu, neşeli, coşkulu, zaferlerle dolu yürüyüşü büyütmeye, tüm dünya kadınlarını da bu yürüyüşe katılmaya çağırıyoruz.”