Ukrayna'da savaş paradigmasını değiştirebilecek fütüristik dronlar

Amerikan şirketi Feloni Aero, yakında Kiev'in savunma yeteneklerini makineli tüfeklerle donanmış insansız hava araçlarıyla güçlendirebilir.

YENİ DRONLAR

Rusya ve Ukrayna arasındaki hava savaşında önemli ‘’ilerleme’’ sayılabilecek bu yeni birimler, Washington tarafından onaylanan 61 milyar dolarlık yardım paketi sayesinde entegre edilebilecek.

Felon 1.0 ve FelonX olarak adlandırılan modeller, gözetleme, keşif ve hassas hedefleme görevleri için donatılmış olup, 5,56 mm kalibreli makineli tüfek ve minyatür Spike füzelerini taşıyabiliyor. Gelişmiş teknolojileri aynı zamanda Ondemm teknolojisini kullanarak karşıt dronları tespit edip etkisiz hale getirmeye yönelik bir sistemi de içeriyor.

Termal ve gece kamerası gibi özelliklere sahip olan bu dronlar, 40 dakikalık uçuş otonomisi ile maksimum 20 kilometre mesafede görev yapabilecek şekilde tasarlandı. Silahlarına ek olarak elektromanyetik parazitlere ve GPS parazitlerine karşı gelişmiş uçuş kontrol sistemlerine de sahipler.

Felon 1.0, 5.56 kalibrelik bir topla donatılırken,  FelonX, dünyadaki en küçük tanksavar füzesi olan “Spike”ı ateşliyor.

Feloni Aero CEO'su Todd Dunphy, bu dronların "modern savaş paradigmasını yeniden tanımladığını" ve savaş alanına üstün taktik yetenek kazandırdığını savunuyor. 

Bu teknoloji yalnızca Ukrayna'nın savunmasını güçlendirmekle kalmayacak, aynı zamanda havadan çatışmaların dinamiklerini de değiştirerek saldırıları daha kesin ve gizli hale getirecek.

Bu insansız hava araçlarını Ukrayna'ya gönderme kararı artık Pentagon'a ait; Pentagon’un da bunların Amerikan askeri desteği çerçevesine entegrasyonunu değerlendirmesi gerekecek.  Onaylanması halinde bu insansız hava araçları, kendi toprakları da dahil olmak üzere halihazırda yoğun insansız hava aracı saldırılarıyla karşı karşıya olan Rus kuvvetleri üzerindeki baskının önemli ölçüde arttırılması hedefleniyor.

Her iki taraf da giderek teknolojik yeniliklere odaklanan bir çatışmada üstünlük kazanmaya çalışırken, bu teknolojik artışın sonuçlarının nasıl olacağı henüz bilinmiyor.