GÖRÜNTÜLÜ

101. yılında Lozan Antlaşması protesto edilecek

Kurdistanlılar, 101. yılında Lozan Antlaşması'nı protesto edecek. Eylem Tertip Komitesi, işgal saldırılarına dikkat çekerek, 27 Temmuz'da yürüyüş ve mitinge çağırdı.

Kurdistan’ı dört parçaya ayıran 24 Temmuz 1924 tarihli Lozan Antlaşması'nın 101. yıl dönümü yaklaşırken İsviçre’de yaşayan Kurdistanlılar da antlaşmayı protesto etmeye hazırlanıyor.

Lozan Antlaşması'nın 101. yıl dönümü nedeniyle İsviçre’de yaşayan Kurdistanlılar protestoya hazırlanıyor. Aralarında YNK, Goran Hareketi, Rojava Özerk yönetimi, KCDK-E, TJK-E, FEDA, KKP, PJAK, PYD, ESU, PİK, NAV-DEM, İsviçre Kürt Enstitüsü'nün de olduğu 36 siyasi oluşum, ortak çağrı yaparak Lozan Antlaşması'nı protesto etmek için 27 Temmuz Cumartesi günü saat 13.00’te Lozan’da bir yürüyüş ve miting yapılacağını belirtti ve herkesi katılmaya çağırdı.

'TÜRK DEVLETİ KÜRTLERİN TÜM KAZANIMLARINI HEDEF ALIYOR'

Miting hazırlıklarını gözden geçirmek için bir araya gelen Tertip Komitesi, toplantı sonrası basına açıklama yaptı.

Lozan Demokratik Kürt Toplum Merkezinde yapılan açıklamada Kurdistan’daki katliamların temel sebebinin Lozan Antlaşması olduğu vurgulanarak, işgalci Türk devletinin halen Kürtlerin bütün kazanımlarını yok etmek için uğraştığı belirtildi.

Tertip Komitesi adına İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) eşbaşkanları Cemal Özdemir ve Dilan Çetinkaya, bütün halkı mitinge katılmaya çağırdı.

Dilan Çetinkaya, Türk devletinin Güney Kurdistan’daki işgalini asla kabul etmeyeceklerini ve Lozan’ın 101. yılı nedeniyle Kürtlerin bu işgale karşı birlik olması gerektiğini dile getirdi.

'HERKESİ İŞGALE KARŞI TUTUM ALMAYA ÇAĞIRIYORUZ'

Dilan Çetinkaya, şunları söyledi:

“Lozan Antlaşması'nın 101. yılına girdiğimiz bugünlerde Türk devletinin Güney Kurdistan’a yönelik işgal saldırılarını asla kabul etmiyoruz. 4 parça Kurdistan’daki bütün siyasi yapıları Güney işgaline karşı tutum almaya çağırıyoruz. Bu işgale karşı durmak için bütün bu siyasi yapıları Lozan mitingine katılmaya davet ediyoruz. Yaklaşık bir aydır bu miting hazırlıklarımız sürüyor. Bu süre içinde 36 siyasi parti ve kurumla ortaklaşarak yürüyüş ve miting yapmayı kararlaştırdık. 101 yıl önce bölünüp parçalandığımız Lozan’da tekrardan bir olmaya, birlik olmaya çağırıyoruz. 101. yılında işgalci Türk devletinin işgaline karşı sesimizi yükseltmek için Lozan mitingine bütün Kurdistan coğrafyasında yaşayan halkları davet ediyoruz."

'BU ANTLAŞMA KATLİAM VE ZULÜM ANTLAŞMASIDIR'

Cemal Özdemir de şöyle dedi: "İsviçre’de yaşayan bütün halkımıza ve dostlarımıza çağrıda bulunuyoruz. Gelin, imzalandığı tarihten günümüze kadar katliam, gözyaşı ve zulümden başka halklarımıza bir yararı olmayan bu antlaşmayı protesto edelim. Kurdistanlıları, bütün dostlarımızı ve siyasi yapıları Cumartesi günü Lozan’da yapacağımız yürüyüş ve mitinge katılmaya davet ediyoruz."

İsviçre’nin Lozan kentindeki yürüyüş Cumartesi günü saat 13.00'te Place des Pionnieres’de başlayacak. Leman Gölü kıyısında bulunan ve Lozan Antlaşması'nın imzalanması sonrası kutlama yapılan Chateau D'ouchy önündeki alanda da miting düzenlenecek.