15 gazetecinin duruşması için çağrı

Amed'de 15 gazeteciye karşı açılan davanın basın özgürlüğünün temel ilkesinin altını oyduğunu belirten İsviçre Kurdistan Gazeteciler Derneği, Türk makamlarını gazetecilerin haklarına saygı gösterip serbest bırakmalarını istedi.

İsviçre Kurdistan Gazeteciler Derneği, Amed’de mesleki faaliyetleri nedeniyle 13 ay önce gözaltına alınıp tutsak edilen 15 gazetecinin yarın yapılacak duruşmaları dolayısıyla açıklama yaptı.

Gazetecilerin bağımsızlığı ve güvenliğinin, halkın haber alma hakkının sağlanması için temel öneme sahip olduğu vurgulanan açıklamada, Türk makamlarına “Gazetecilerin haklarına saygı göstererek onları derhal serbest bırakma” tüm gazeteci örgütlerine de “uluslararası insan hakları mekanizmalarının yanı sıra, meslektaşlarımızla dayanışma göstermek ve korunmalarının sağlanmasına aktif olarak katılma” çağrısı yapıldı.

Yarın yapılması planlanan duruşmanın sadece yerel bir mesele değil, ifade özgürlüğü değerlerine bağlılığın küresel bir sınavı olduğu ifade edilen açıklamada, “Gazetecilik özgürlüğünün korunmasının önemine inanıyoruz” ifadeleri yer aldı.