4 kentte protestolar: Bu ahlak dışı savaşın hesabını soralım

Türk devletinin dron saldırılarının durdurulması çağrısının yapıldığı protestolarda, “Kurdistan şehitleri için mücadelemizi büyütelim ve bu bayrağın yere düşmesinin önüne geçelim” denildi.

İşgalci Türk devletinin 20 Haziran günü Qamişlo Kantonu Eşbaşkanları Yusra Derwêş, Yardımcısı Leyman Şiwêş ile Firat Tûma’yı katletmesi ve Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırıları  Almanya'nın Düsseldorf, Stuttgart, Münih ve İsviçre'nin Luzern kentinde düzenlenen eylemlerle protesto edildi.
DÜSSELDORF

Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-E) çağrısı üzerine Almanya’nın Düsseldorf kentinde bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları, Türk devletinin SİHA saldırılarını kınadı.

Hauptbahnhof önünde yapılan mitingde konuşan Kongra Star temsilcisi Çiçek Derik, Türk devletinin bu saldırılarla savaş suçu işlediğini, buna rağmen başta Almanya olmak üzere tüm Avrupa’nın sessizlikleriyle suça ortak olduklarını vurguladı. Jin jiyan azadî felsefesini yaşamsallaştıran Rojava Devrimi’ni hiçbir saldırının yok edemeyeceğini belirten Çiçek Derik’in konuşması ardından eylem, sık sık atılan “Jin jiyan azadî”, “Şehîd namirin” ve “Bijî Serok Apo” sloganları ile sona erdi.

LUZERN


Türk devletinin dron saldırılarında Qamişlo Kanton Eşbaşkanı Yusra Derwêş, Kanton Eşbaşkan Yardımcısı Leyman Şiwês ,şe Firat Tuma’nın şehit edilmeleri dolayısıyla İsviçre’nin Luzern kentinde de protesto eylemi gerçekleştirildi.

Bahnhofplatz’da bir araya gelen onlarca kişiye hitap eden siyasetçi Musa Farisoğulları şunları belirtti: “Kurdistan şehitlerinin önünde saygıyla eğiliyorum. Bütün Kurdistan şehitleri için mücadelemizi büyütelim ve bu bayrağın yere düşmesinin önüne geçelim. Türk devletinin Kürt’e ve Kurdistan’a yönelik yürüttüğü bu katliam dolu ve ahlak dışı savaş, ancak bizim mücadelemizle son bulabilir. Bu yüzden her şehidimizin hakkı için bu mücadeleyi büyütüp bu faşist zihniyetten bunun hesabını sormak bizim için farzdır.”

Ardından okunan Almanca açıklamada; “Kurdistan devriminin yolu, ancak mücadele ile döşenebilir. Şehit düşen her yoldaşımız, bu yolun öncüleridir. Bize düşen bu bayrağı onlardan devralıp zafere taşımaktır. Önder Apo ve şehitlerimiz bu yolun tüm perspektiflerini bize vermiştir” denildi.

Eylem “Bijî berxwedana Rojava”, “Şehîd namirin” sloganları ile son buldu.

STUTTGART

Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik, özellikle de toplumdaki öncü kadınların hedef alındığı saldırı Avrupa’nın birçok merkezinde olduğu gibi Almanya’nın Stuttgart kentinde yapılan mitingle de protesto edildi. TJK-E’nin çağrısı ile yapılan protesto eylemi, gençlik ve kadınlar öncülüğünde gerçekleşti.

Stuttgart Kobanê Meydanı’nda (Schlossplatz) gerçekleşen eylemde, TJK-E’nin hazırladığı bildiri Almanca olarak okundu. Şehir sakinlerinin de büyük ilgisini gören miting, zaman zaman Türkiye’li şahısların sözlü saldırlarına maruz kalsa da polisin müdahalesiyle sorun büyümeden çözüldü.

Eylem boyunca ‘’Terörist Erdoğan”, “Almanya finanse ediyor, Türkiye bombalıyor”, “Şehîd namirin”, “Kurdistan faşizme mezar olacak”, “Bê Serok jiyan nabe”, “Jin Jiyan Azadî” ve “Rojava üzerindeki dron saldırılarını durdurun” sloganları sürekli tekrarlandı ve bu sloganlarla eylem sona erdi.

MÜNİH

İşgalci Türk devletinin Qamişlo Kantonu Eşbaşkanları Yusra Derwêş, Yardımcısı Leyman Şiwêş ile Firat Tûma’yı katletmesi ve Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırıları Almanya'nın Münih kentinde protesto edildi.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-E) çağrısı üzerine Münih şehir merkezi Stachus meydanında bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları, Türk devletinin SİHA saldırılarını kınadı.

Almanca hazırlanan basın metninin ve konuşmaların yapıldığı eylemde, Türk devletinin bu saldırılarının ilk olmadığı, savaş suçu işlediğini, buna rağmen başta Almanya olmak üzere tüm Avrupa’nın sessizlikleriyle suça ortak oldukları vurgulandı.

Eylem, "Terörist Erdoğan, “Şehîd namirin, “Kurdistan faşizme mezar olacak, “Bê Serok jiyan nabe, “Jin Jiyan Azadî” sloganları ile sona erdi.