GÖRÜNTÜLÜ

33 düş yolcusu İsviçre’de anıldı

Riha’nın Pirsûs ilçesinde 20 Temmuz 2015 tarihinde devlet destekli DAİŞ tarafından gerçekleştirilen bombalı saldırıda katledilen 33 Düş Yolcusu, İsviçre’nin Basel, Lozan, Bern ve Zürih kentlerinde yapılan etkinliklerle anıldı.

BASEL

İsviçre’deki anmaların ilk adresi Basel kenti oldu. İsviçre Göçmen İşçiler Derneği (İGİF), Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) ve Young Struggle tarafından organize edilen ve İsviçreli devrimci ve feminist gruplarca desteklenen eylem, öğlen saatlerinde De-Wette Park'ta başladı.

 Pirsûs şehitleri için yapılan saygı duruşundan sonra Young Struggle adına bir açıklama yapıldı. Açıklamada, "Kobanê, IŞİD'e karşı mücadelede dönüm noktası oldu; 19 Temmuz 2012'de özyönetim ilan ettikten sonra Kürt, Arap ve Türk savaşçıların ilk kesin yenilgisini aldığı yer oldu. Bu, Rojava Devrimi'nin başlangıcı, umut ışığımız, her türlü baskıdan kurtuluşun ve özellikle örgütlü kadınların ataerkilliğe ve faşizme karşı direnişinin işaretiydi. Kobanê savunması IŞİD için sonun başlangıcıydı ve büyük ölçüde Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) tarafından gerçekleştirildi" denildi.

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AVEG-KON) adına Gülderen Sevim de, "20 Temmuz Suruç Katliamı sömürgeci faşist rejime karşı adalet mücadelesinin tüm yakıcılığı ve güncelliğini bir kez daha gözler önüne seriyor. Faşist rejim her kritik eşikte ezilen ve sömürülen milyonları pasifize etmek ve yıldırmak için mütemadiyen kitle katliamlarına, siyasi suikastlara ve diğer devlet şiddeti biçimlerini uygulamayı sürdürüyor. Çünkü kapitalist sömürü ve faşist zulüm düzeni toplumsal ve politik adaletsizlik üretiyor" dedi.

Eylemde "Hesap soruluncaya kadar mücadeleye devam" mesajı verildi.

De-Wette Park'ta başlayan yürüyüş, sloganlarla Claramatte Parkı'nda sona erdi. Kolpinghaus binasına "Suruç şehitleri mücadelemizde yaşıyor" pankartı asan eylemciler adına Suruç gazisi Güneş Erzurumluoğlu bir konuşma yaptı. Güneş Erzurumluoğlu, Türk devletinin Rojava devrimini boğmak için DAİŞ ile iş birliği yaptığına vurgu yaptı.

ZÜRİH

İGİF, SKB ve Young Struggle’nin ortak çağrısı üzerine Halkların Birleşik Devrim Hareketi bileşenleri ve Türkiyeli devrimci yapıların katıldığı anma, Zürih’in St. Jakop kilisesinin önündeki Stauffacher Meydanı'nda yapıldı. 33 düş yolcusunun fotoğraflarının açıldığı eylemde AVEG-KON tarafında hazırlanan basın metni okundu.

HBDH adına Turan Etem'in bir konuşma yaptığı eylemde "Birleşik mücadeleyi yükselterek 33 düş yolcusunun intikamını alacağız. Hiçbir düş yarım kalmayacak” mesajı verildi.

LOZAN

İsviçre Göçmen İşçiler Federasyonu (İGİF) ile Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) tarafından Lozan Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde (CDK) düzenlenen etkinlikle Pirsûs şehitleri anıldı. Düzenlenen anmaya devrimci kurum temsilcileri ile CDK Lozan üyesi çok sayıda kişi katıldı.

CDK Lozan Eşbaşkanı Aysel Argın, Pirsûs şehitlerini anarak burada kısa bir konuşma yaptı.

 İGİF Eşsözcüsü Hüseyin Torun, "Gençler Türk devletinin denetiminde DAİŞ barbarlığı tarafından katledildi" diye konuştu. Eylemde CDK Lozan Meclisi adına da Musa İtah konuştu.

BERN

İsviçre’nin başkenti Bern'de Reithalle Meydanı'nda düzenlenen anmaya Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB) bileşenleri ile İsviçreli devrimci kurumlar katıldı. İGİF adına Siyasetçi Ali Orak, "Bugün Güney Kurdistan'a yönelen işgal saldırıları da yine bu katliam konseptinin devamı niteliği taşımaktadır" diye konuştu.

Orak, "Sayın Öcalan şahsında Kürt halkı, devrimciler ve sosyalistler başta olmak üzere Türkiye ve Kurdistan'da faşizme karşı direnenler susturulmak istenmektedir" dedi. 

Pirsûs başta olmak üzere gerçekleştirilen tüm katliamların hesabını sormak için faşizme karşı  alanlarda olmayı sürdüreceklerini ifade eden Ali Orak'ın ardından ADGB adına Tuncay Yılmaz söz aldı.

CDK Bern Eşbaşkanı Burhan Karakoç da Pirsûs şehitlerini andı.

Rojava Komitesi adına hazırlanan Almanca basın metni de eylemde okundu.