İsviçre'nin Luzern, Aarau, Basel, Zürih, Cenevre ve Lozan kentlerinde İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) öncülüğünde 3 Ağustos 2014'te Êzidî halkına yönelik soykırım protesto edildi.
BERN
3 Ağustos 2014 yılında Şengal halkına yönelik yapılan katliamın yıl dönümü vesilesiyle İsviçre’nin Bern kentinde Kurdistanlılar bir araya geldi.
Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) adına söz alan Songül Çelik, “Şengal halkına yapılan bu soykırımı kabul etmiyoruz. Bu soykırım özgür yaşama vurulmak istenen bir zincirdir. O günden bugüne Şengal halkı buna karşı muazzam bir direniş örneği verdi” dedi.
KOMAW adına söz alan Saadet Kuran ise Êzidî toplumuna yönelik saldırıyı kınayarak, “Şehitlerimizin yolunda onların direniş ruhu ile yürüyeceğiz” vurgusunda bulundu.
Bern Şehit Atakan Mahir Meclisi Eşbaşkanı Burhan Karakoç da, “Şengal eşsiz bir direniş örneği sergiledi. Türk devleti bu direnişi katliama bulamak için elinden gelen her şeyi yapmaya çalıştı. Şengal halkına yapılan bu zulmü lanetliyoruz. Bu direniş büyüyecek ve soykırımın hesabı mutlaka sorulacak” dedi.
LUZERN
Luzern Arin Mirkan Kadın Meclisi ve TekoJIN, 74. Êzidî Fermanı’nı 9’uncu yıl dönümüne düzenlediği bir tiyatro gösterisiyle dikkat çekti.
Tüm Kurdistan ve Êzidî şehitler için saygı duruşu yapıldıktan sonra Luzern CDK Eşbaşkanı Nurşen Demir söz aldı. Nurşen Demir, “Bugün bizler için kara bir gündür. Dile getiremediğimiz bir zulüm Şengal halkına yapıldı. 3 Ağustos 2014'te Türk devletinin kararı ve Kürtlerin ihanetiyle DAİŞ çeteleri Şengal'deki binlerce masum kadınlar ve küçük çocuklara zulüm uyguladı. Onlara yapılan zulüm çok korkunçtu; ne yiyecek ne de içecek bir şey veriliyordu. Onların hikayelerini dinlemek bile cesaret işidir, onları dinlerken bile zorlanıyoruz. Arap pazarlarında eşya gibi onları satıyorlardı" diye konuştu.
Eylemde Arin Mirkan Kadın Meclisi, DAİŞ'in Êzidî topluma yaptığı zulüm ve iskenceyi tiyatro ve görsel yoluyla anlattı.
Eylem, “Jin jiyan azadî” ve “Biji Serok Apo” sloganlarıyla sonlandırdı.
AARAU
Aargau Kantonu’nda bulunan Aarau kentinde Rojbîn Kadın Meclisi, DAİŞ'in 3 Ağustos 2014'te gerçekleştirdiği Şengal katliamında yaşamını yitirenler için açıklama yaptı.
Aarau Bahnhof önünde gerçekleşen açıklamaya çok sayıda Kurdistanlı ve enternasyonalist devrimci katıldı. “Şengal katliamına sessiz kalma” ve “Jin jiyan azadî” pankartları açan kitle sık sık, “Bijî berxwedana Şengalê”, “Bijî berxwedana gerîla” sloganları attı.
Saygı duruşu ile başlayan etkinlik, kadınların DAİŞ’in kadınlara dayattığı kara çarşafların atılmasını ve özgürlüğü konu alan tiyatrosu ile devam etti. Tiyatronun ardından kadınlar, Şengal’e dair dileklerinin yazılı olduğu balonlar uçurdu.
Etkinlik daha sonra açıklamalarla devam etti. Almanca açıklama yapan Rojbin Kadın Meclisi aktivisti Şevin Batu, Şengal Soykırımı’nın başlangıcından bugüne yaşananları özetleyerek, uluslararası kurum, kuruluş ve devletlere soykırım ile yüzleşme ve sorumluları yargılama çağrısı yaptı.
Daha sonra söz alan Aarau Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı İdris Uzkaş, Şengal Soykırımı’nın bütün Kurdistan’a soykırımın ön adımı olduğuna işaret ederek, direnişin soykırım politikasını engellediğini vurguladı.
Rojbin Kadın Meclisi Üyesi Dilan Çetinkaya da, Şengal Soykırımı’nın suçlularının cezalandırılması için mücadelenin daha da büyütülmesi gerektiğini belirtti.
Son olarak söz alan CDKS Divan Üyesi Emrullah Bingül ise, DAİŞ saldırısının bir toplumu sadece fiziksel değil bütün yönleri ile yok etmeyi hedeflediği için soykırım olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
LOZAN
3 Ağustos 2014'te Êzidî halkına yönelik soykırımın yıl dönümü vesilesiyle Lozan’da kentinde düzenlenen eylemle katliam protesto edilirken katliamda yaşamını yitirenler anıldı.
Lajîn Kadın Meclisi öncülüğünde St Laurent kilisesi önünde düzenlenen eylemde, 3 Ağustos Soykırımı’nda yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu gerçekleştirildi.
Lajin Kadın Meclisi adına Dilber Hêma tarafından TJK-E'nin Êzidî Soykırımı’nın yıl dönümüne ilişkin basın açıklaması okundu. Fransızca basın metninin okunması sonrası oturma eylemine geçen kitle, eylemlerini daha sonra sonlandırdı.
BASEL
Basel’deki anma ise Claraplatz’da yapıldı. Basel Demokratik Kürt Toplum Merkezi üyeleri, üzerinde Almanca “3 Ağustos 2014’te Şengal’de soykırım ve kadın cinayetleri işlendi” yazılı pankart açarak soykırımı kınayan sloganlar attı. YJK-S üyesi Özen Aytaç hazırlanan basın açıklamasını okudu.
Özen Aytaç, şunları vurguladı: 21. yüzyılda Şengal'deki Irak ve Pêşmerge güçleri tarafından savunulmadan dünyanın gözleri önünde Êzidî halkı soykırıma maruz kaldı. Şengal yerle bir edildi, binlerce insan vahşice katledildi, binlerce kadın ve çocuk kaçırıldı, köle pazarlarında satıldı, psikolojik, kültürel, fiziksel ve cinsel saldırılara maruz kaldı ve yüz binlerce insan hayatlarını kurtarmak için her şeyini ortaya koydu. Êzidî halkı yaşamak ve soykırımdan kaçmak için yola düştü. Soykırım saldırıları nedeniyle Şengal'den 500 bin kişi göç etti. Bugün 250 bin Êzidî hala Irak, Türkiye, Kuzey ve Doğu Suriye ve kısmen Avrupa'nın farklı bölgelerindeki yerleşim birimlerinin dışında yaşamaya mahkum edildiler.”
CENEVRE
3 Ağustos’u anma etkinlikleri kapsamında Cenevre kentinde ise Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde Êzidî Soykırımı’na ilişkin belgesel gösterildi.
ZÜRİH
Bêrîtan Kadın Meclisi öncülüğünde Helvetia meydanında bir araya gelen Kurdistanlılar, soykırım saldırılarında katledilenleri andı.
Bêrîtan Kadın Meclisi adına bir konuşma yapan Ayşe Dicle, Êzidîler'e zulmü, tecavüz, köleleştirme ve kimliksizleştirme politikalarının bir devamı olan bu dönemi binlerce kez lanetlediklerini söyledi. Ayşe Dicle, "Gerçekleşen bu soykırımın uluslararası devletlerce tanınarak, Êzidî toplumuna karşı işlenen suçların hesabının sorulması için uluslararası bir mahkeme kurulması talebini dile getirdi.
Almanca basın metninin okunduğu etkinlikte DAİŞ barbarlığına karşı Kürt kadınlarının mücadelesini ele alan bir skeç sergilendi.