9 Mayıs şehitleri Stockholm'da anıldı

Ferzad Kemanger, Şirîn Elemhulî, Ferhad Wekîlî, Alî Heyderiyan ile Mehdî Îslamiyan, İran devleti tarafından idam edilişlerinin 10. yılında anıldı.

Kurdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK) öncülüğünde Mynttorger meydanında gerçekleştirilen mitingde 9 Mayıs şehitleri, Jîna Emînî ve yine İran devletinin katlettiği Beluc halkının öncülerinden Hebîb Fereculla Çeîb'in posterleri, KJAR, PJAK, Beluc Birlik Partisi'ne ait flamalar taşındı. 

Mitingde bir konuşma yapan PJAK Avrupa Diplomasi İşleri Temsilcisi Emîr Babekrî, "Ferzad Kemanger ve yoldaşlarının idam edilişleri üzerinden 10 yıl geçti. İran devleti her zaman sorunların çözümünü engellemenin, halkı korkutmanın bir yolu olarak idamları uyguluyor. Herkes Jin Jiyan Azadî serhildanı döneminde İran'ın zayıflığını gördü. Serhildan zamanı birçok İran yetkilisi sorunların çözümü konusunda  çok vaatler verdi ancak serhildanlar biraz azalınca işkenceye, insan kaçırma, halkın gözünü korkutma yöntemlerine ve idama başvurdu. İran'ın insanlık dışı uygulamalarına rahatlıkla başvurmasında dış devletlerin sessiz kalmasının da elbette payı vardır" dedi.

Eylemde yerini alan Beluc temsilcileri adına yapılan konuşmada ise, son günlerde 26 Beluc eylemcinin İran zindanlarında idam edildiği belirtildi. Temsilci, halklar arasında birliğin oluşturulmasıyla İran'ın uygulamalarına karşı mücadele edilebileceğini vurguladı. 

İsveçli anarşist sanatçı Albert ise şarkılarıyla eyleme destek verdi. Yaklaşık bir saat süren eylem, "Şehîd namirin" ve "Jin jiyan azadî" sloganlarının atılması ardından sona erdi.