Geçmişte Greta Thunberg ve Malala Yusufzai'ye verilen Uluslararası Çocuk Barış Ödülü'nün de sahibi olan kuruluşun çalışması, Ekim 2023'ten bu yana İsrail ve Gazze'de yaklaşık 8.000 çocuğun öldürüldüğüne ve 2022'den bu yana Ukrayna'da yaklaşık 2.000 çocuğun öldürüldüğüne ya da yaralandığına işaret ediyor.
Çocuk haklarına yönelik ciddi ihlaller arasında sakat bırakma, asker olarak kullanılma, kaçırılma ve insani yardımdan mahrum bırakılma da yer alıyor.
Covid-19 salgını sırasında yerkürenin güneyinde çocuk aşılama oranlarındaki düşüş azalmış gibi görünse de STK, Batı Avrupa'da çocuk aşılama oranlarında neredeyse üçte bir oranında düşüş yaşanmasından endişe duyuyor.
Rapor, küresel ısınmayla bağlantılı felaketlerin ve yerinden edilmelerin de dünya genelinde çocuk haklarını tehdit etmeye devam ettiğini belirtiyor.
Bununla birlikte, Birleşik Krallık ve Danimarka gibi ülkelerin fosil yakıtları aşamalı olarak terk etme yönündeki "olumlu ve devam eden çabaları" övülüyor.
Kidsrights'ın kurucusu ve başkanı Marc Dullaert, yeni raporun "derinleşen çoklu krizin çocuklar üzerindeki yıkıcı etkisini vurguladığını’’ belirtirken, bu durumun ‘’dünya çapında gelecek neslin korunmasında onlarca yıldır kaydedilen ilerlemeyi baltaladığını" kaydediyor.
Dullaert hükümetleri, BM'nin çocuk haklarının sürdürülebilir gelişimine yönelik 2030 hedeflerine kesinlikle ulaşılamayacağı gerçeğiyle yüzleşmeye çağırıyor.
Kidsrights 2024 endeksine göre Lüksemburg çocuk haklarını en iyi koruyan ülkeler listesinin başında yer alırken Afganistan son sırada yer alıyor. Türkiye, genel sıralamada Arnavutluk’tan sonra ikinci en büyük düşüşe tanık oldu ve 2023'te 21. sırada iken bu yıl 92 sıra gerileyerek 113. sıraya düştü.