Êzidî Koordinasyonu: Türk devleti Rojava’da terör uyguluyor

Avrupa Êzidî Toplumu Koordinasyonu, Qamişlo’daki katliama tepki göstererek, “Türk devleti DAİŞ gibi insanlık düşmanı bir anlayışa sahip ve Rojava’da terör uyguluyor” dedi.

Avrupa Êzidî Toplumu Koordinasyonu, Türk devletinin Rojava’ya dönük işgal saldırılarına ve Qamişlo’daki katliamına karşı yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, “Saldırgan, yayılmacı ve faşist Erdoğan rejiminin gittikçe artan ve sistematik bir şekilde sürdürülen terör saldırılarına bir yenisi eklendi. En son insansız hava saldırısı sonucunda Qamişlo Kantonu Meclisi Eşbaşkanı Yusra Derwêş, yardımcısı Leyman Şiweş ve Fırat Tûma siyasi ve sivil temsilciler olarak katledilmişlerdir. Tüm dünyanın gözü önünde cereyan eden bu insanlık dışı saldırılar bölgede hukuk dışılık ve barbar DAİŞ örgüt zihniyetinin halen etkin olduğunu göstermektedir” denildi.

‘TÜRK DEVLETİ İNSANLIK DIŞI BİR ANLAYIŞA SAHİP’

“DAİŞ'in temel özelliği olan kuralsızlık, hukuksuzluk bütün insani değerlerden uzak duruş, Erdoğan'ın faşist rejimi şahsında cisimleşmiş durumdadır” vurgusunda bulunulan açıklamada, “Gerek DAİŞ gibi insanlık dışı bir yapıya, gerekse de Şam faşizan yönetimine karşı kendisini savunmuş, demokratik ve çoğulcu bir öz yönetim kurmuş olan, bölgede bulunan bütün inançları ve ayrı etnik grupları içinde  barındıran bir bölgeye sürekli saldırmak ve onu büsbütün ortadan kaldırmaya gayret etmek, ancak ve ancak DAİŞ gibi insanlık düşmanı bir anlayışa sahip olmayı gerektirir. Êzidî toplumunu, soykırım esnasında bütün imkanlarını seferber ederek korumaya alan veya hatta Şengal’ın DAİŞ’den temizlenmesinde de büyük çaba sarf eden demokratik ve özgürlükçü bir siyasi yapıya bu denli düşmanlık beslemek bizim açımızdan  DAİŞ’le eşdeğerdir” denildi.

Açıklamanın sonunda şunlar kaydedildi: 

“Dolayısıyla Rojava’da özerk yapının zayıflatılması ve ona yönelik yapılan bütün saldırıları, doğrudan Êzidî toplumuna yapılmış gibi değerlendirmekteyiz. Bu bağlamda bölgede bütün etkin ülkeleri ve uluslararası ilgili kurumları sorumluluk taşımaya ve bu saldırıları önlemeye dönük çaba sarf etmeye çağırıyoruz.”