İçişleri Bakanı saldırı yerine gitti, öfke büyük

Fransa’nın başkenti Paris’te Kürt Kültür Merkezi’ndeki katliam ardından alanda toplanan halka polis saldırıda bulundu. İçişleri Bakanı da olay yerinde açıklamada bulundu.

Katliamın yaşandığı Strasbourg St. Denis mahallesinde toplanan halk öfkeli. İçişleri Bakanı’nın olay yerine gelmesi ardından gerilim tırmandı.

Polis halka karşı göz yaşartıcı gazlar kullandı. Fransa Demokratik Kürt Konseyi’nin (CDK-F) saat 18.30’da merkez önünde bir basın açıklaması yapması bekleniyor.

CDK-F ayrıca cumartesi günü de Republique Meydanı’nda büyük bir eyleme çağırdı. Çok sayıda solcu grup ve dernek sanal medya hesabında eylemde yer alacaklarını bildirdi.

Mahallede gerilimin halen yüksek olduğu bildirildi.

BAŞBAKAN: İĞRENÇ BİR SALDIRI

Bu arada Başbakan Elisabeth Borne, saldırı için “iğrenç bir saldırı” dedi ve başsağlığı dileğinde bulundu.

DARMANİN: 24 SAAT KORUMA ALTINDA TUTULACAK

Paris’te Kürt Kültür Merkezi’ne saldırı ardından İçişleri Bakanı Gerald Darmanin de olay yerine geldi.

Saldırının gerçekleştiği Enghien sokağına gelen İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, “Üç kişi hayatını kaybetti, ikisi Kültür Merkezi önünde, biri restroranın içinde” dedi.

Bakan, bir kişinin de hala ölüm kalım mücadelesi verdiğini sözlerine ekledi.

Bakan Darmanin, Kürt derneğinin bundan böyle “24 saat koruma altında” tutulacağını belirtirken, benzer şekilde “Türk diplomatik temsilciliklerinin” de korunacağını söyledi.

İçişleri Bakanı, yakalanan kişinin “motivasyonlarını bilmediklerini” ifade ederken, “açık ki tek başına hareket etti” iddiasında bulundu.

Saldırıya ilişkin Paris Savcılığı “suikast, suikast teşebbüsü, silahlı kasten şiddet ve silahlarla ilgili kanunları ihlal” suçları kapsamında soruşturma başlatıldığını bildirdi.

ADALET BAKANI: ACIMASIZ BİR DRAM

Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, Twitter hesabında “acımasız bir dram” diyerek saldırıyı kınarken, hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileğinde bulundu.

MELENCHON: YETER ARTIK!

Çok sayıda siyasetçi saldırıya tepki gösterdi. Solcu “La France Insoummise” partisinin lideri Jean-Luc Melenchon, “Paris’teki Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ni hedef alan terörist saldırı karşısında üzgün ve öfkeliyiz” dedi. Melenchon, “Tam 10 yıl önce Paris’in merkezinde üç kadın yönetici katledildi. Yeter artık!” diye ekleyerek, “Kürt ittifaklarımızı korumaya” çağırdı.

Sosyalist Parti’ninbir numaralı ismi Olivier Faure, “Bugün, kriminal kişi Kürtlere saldırdı” diyerek “ırkçılığın meşrulaştırılmasından vazgeçilmesini” istedi.

HİDALGO: KÜRTLER BARIŞ VE GÜVENLİK İÇİNDE YAŞAYABİLMELİ

Paris Büyükşehir Belediyesi Başkanı Anne Hidalgo, “Kürt toplumu ve onun şahsında tüm Parisliler, aşırı sağcı bir aktivist tarafından gerçekleştirilen bu suikastların hedefi oldu. Kürtler nerede yaşarlarsa yaşasınlar, barış ve güvenlik içinde yaşayabilmelidirler. Paris, bu karanlık saatlerde her zamankinden daha fazla yanlarında” şeklinde tweet paylaştı.