İdama karşı imza kampanyası başlatıldı

Hewlêr’de MİT’çileri öldürdükleri iddiasıyla haklarında idam cezası verilen Mazlum Dağ ve Abdurrahman Er’in idam edilmemesi için Berlin’de imza kampanyası başlatıldı.

Almanya'nın Berlin kentinde yaşayan Kürdistanlı ve enternasyonalist gençler, 17 Temmuz 2019’da Güney Kürdistan'ın Hewlêr kentinde MİT’ elemanı Osman Köse’nin öldürdükleri iddiasıyla haklarında idam cezası verilen Mazlum Dağ ve Abdurrahman Er için imza kampanyası başlattı.

İdam cezasını durdurmak için imza kampanyası başlattıklarını dile getiren gençler, internet üzerinden çağrı yaptı. Gençler, idamın insanlık suçu olduğunu hatırlatarak, farklı toplumsal kesimlerin bu kampanyaya destek vererek insanlık suçunu önlenebileceğini vurguladı. Almanca, İngilizce, Kürtçe ve Türkçe dillerinde yapılan çağrıda, internet üzerinden herkesin imza kampanyasına katılabileceği dile getirdi.

NE OLMUŞTU?

17 Temmuz 2019’da Güney Kürdistan'ın başkenti Hewlêr’de Türkiye’nin Erbil Başkonsolosluğu görevlisi ve MİT elemanı Osman Köse öldürüldü. Meydana gelen olay ardından Abdurrahman Er ve Mazlum Dağ’ın da aralarında olduğu birçok kişinin gözaltına alındı. Tutuklanan Er ve Dağ, 11 Şubat 2020’de çıkarıldıkları mahkemede, yapılan kısa bir yargılama sonucunda Erbil 2. Ceza Mahkemesi tarafından idam cezasına çarptırıldı.

Daha sonra dosya temyiz mahkemesine gitti. 22 Eylül 2020’de Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Temyiz Mahkemesi tarafından idam cezaları onandı. Cezanın onaylaması için Kürdistan Bölge Başkanının onayı beklenirken, Abdurrahman Er ve Mazlum Dağ, Hewlêr’de cezaevinde tutuluyor.