İkinci 'Hakiki Karşı Güç' buluşmasında mültecilerle dayanışma

Sömürü ve baskı düzenine karşı öz örgütlenmelerin bir araya geldiği buluşmada, fosil yakıt endüstrisine karşı mücadele, tutsaklarla dayanışma ve mülteci hakları için mücadeleye dair üç ayrı atölye çalışması gerçekleştirildi.

Hollanda'nın Eindhoven şehrinde bulunan Van Abbe müzesinde 'Hakiki Karşı Güç' etkinliğinin ikincisi gerçekleştirildi. 2018 yılında Hollandalı sanatçı Jonas Staal tarafından müzede inşa edilen Rojava Halk Parlamentosu'nda düzenlenen buluşmada çeşitli atöyle çalışmaları yapıldı.

Sömürü ve baskı düzenine karşı öz örgütlenmelerin bir araya geldiği buluşmalara “Hakiki Karşı Güç” isminin verildiği etkinliğin ilkinde Kürt ve İranlı kadınlar ile çevreciler bir araya gelmişti. İkinci buluşmada ise çevreci kurum FossilFree, Filipinli sanat kolektifi Linangan Art and Culture Network, Filistinli Tutsaklarla Dayanışma Ağı Samidoun, Afrikalı Mülteciler Kolektifi, Sudan Mülteciler Kolektifi ve Almanya'da aktif olan Mültecilerle Dayanışma Dostluk Grubu'ndan Alassa Mfouapon tarafından sunumlar yapıldı.

FOSİL YAKIT ENDÜSTRİSİYLE MÜCADELE

Van Abbe müzesinin Hollandalı koro grubu tarafından seslendirilen Kürtçe ezgi 'Amediyê' ile başlayan etkinliğin açılış konuşmasında Rojava Halk Parlamentosu ve Demokratik Konfederalizm'in tanıtımı yapıldı. Açılışın ardından aynı anda gerçekleşen iki farklı atölye çalışması yer aldı. Filipinli sanat ağı Linangan'ın düzenlediği atölye çalışmasında, eylemlerde sanatsal çalışmaların etkileri anlatıldıktan sonra katılımcılarla birlikte kısa bir gösteri hazırlandı. Fosil yakıt endüstrisiyle mücadele eden FossilFree örgütü ise fosil yakıtın zararlarına dair bir sunum yaptı ve yürütülen kampanyalardan bahsetti. Sunumun ardından 'kampanya nasıl hazırlanır' başlığıyla bir atölye çalışması gerçekleştirildi. 

MÜLTECİLER İÇİN EYLEM YAPILDI

Programın ikinci bölümünde Filistinli tutsaklarla dayanışma ağı Samidoun tarafından hapishanelerle ilgili bir konuşma yapıldı. Sunumun bu bölümünde Kürt direnişçilerin benzer koşullarda olduğuna da dikkat çekildi. Katılımcıların soruları ve yorumlarının ardından Filistinli politik tutsaklara gönderilmek üzere kartlar hazırlandı ve mektuplar yazıldı. Afrikalı ve Sudanlı mülteciler kolektifi ise müzede atölye çalışması yapmak yerine bir eylem düzenledi. Katılımcılarla birlikte müzeden toplu bir şekilde Eindhoven Belediyesine doğru yürüyen aktivistler, mültecilerin insanlık dışı koşulları ve iltica süreçlerinin uzatılmasını protesto etti.

Yeşil Sol partisinden bir belediye meclis üyesinin eylemcilerin yanına gelip sorunlarını dinlemesinin ardından belediyeye bir dosya teslim edildi ve ardından müzeye geri dönüldü.

MFOUAPON MÜLTECİLERE ŞİDDETİ ANLATTI

Buluşmanın son bölümünde Almanya'da faaliyet yürüten Mültecilerle Dayanışma Dostluk Grubu'ndan Alassa Mfouapon, Van Abbe müzesinin davetiyle yapılan vize başvurusunun reddedilmesinden dolayı video-konferans yöntemiyle katılım sağladı.

Almanya'da yıllardır mülteci hakları için mücadele Mfouapon, Dublin sistemini, mültecilerin uğradığı ırkçı polis şiddetini ve Federal Alman devletine karşı açtığı davayı anlattı. Mfouapon, aynı zamanda avukatıyla birlikte Yunanistan'da mültecilerin boğulmasına neden olan yetkililerin tespit edilmesi ve cezalandırılması için Uluslararası Ceza Divanı'na başvuruda bulunduğunu da duyurdu.

Salonda bulunan mültecilerin duygulandığı sunumda, Almanya'da oluşturulan mülteci dayanışma ağının Hollanda'da yaşayanlar için de örnek teşkil ettiğinin altı çizildi. Atölye çalışmalarının değerlendirilmesiyle sonlanan etkinlikte, mülteciler görünür kılınmanın önemine vurgu yaptı.

BİR SONRAKİ BULUŞMA KASIM’DA

Kasım ayında gerçekleştirilecek olan bir sonraki 'Hakiki Karşı Güç' buluşmasında farklı örgütler tarafından sunumlar yapılacak. İlerici bir koalisyon oluşturma hedefiyle başlatılan etkinliğin son buluşması, 2024 yılının şubat ayında bütün örgütlerin katılımıyla gerçekleştirilecek.