İmha saldırıları Avrupa kentlerinde protesto edildi

Türk devletinin Kurdistan’ı işgal ve soykırım saldırıları Avrupa kentlerinde düzenlenen eylemlerle protesto edildi. Hiçbir saldırının demokratik ulus paradigmasıyla inşa edilen bir devrimi sarsmaya yetmeyeceğinin altı çizildi.

İsviçre’nin Bern ve Luzern, Almanya'nın ise Giessen ve Saarbrücken kentlerinde Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik soykırım saldırıları protesto edildi.

BERN

İsviçre'nin Bern kentinde PYD'nin (Demokratik Birlik Partisi) çağrısıyla Bahnhofplatz'ta düzenlen eylem, Kurdistan Devrim Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Eylemde PYD İsviçre adına Abbas Omar bir konuşma yaparak şunları söyledi: "İşgalci Türk devletinin 9 Ekim arifesinde 25 yıllık komplo sürecinin devamı olarak sürdürdüğü bu saldırıları kınıyoruz. Kürt halkı yapılan hiçbir saldırıya boyun eğmedi, eğmeyecek. Bu inançla Rojava Devrimi’ni inşa etmiş ve bu devrime sahip çıkıyor. Bu başarı Kürt halkınındır. Hiçbir saldırı ile bunu bitiremeyecekler. Rojava dört parça Kurdistan’ın kazanımıdır. Türk devletinin vahşi saldırılarının sebebi budur. Ama şunu çok iyi bilmeliler ki asla başaramayacaklar.” 

Akabinde  FEDA (Demokratik Alevi Federasyonu) adına söz alan FEDA Eşbaşkanı Demir Çelik, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride değinerek; "Türk devletinin bu saldırıları başta Önder Apo olmak üzere Kürt'ü ve Kurdistan'ı yok etmeye yöneliktir. Önder Apo'yu esir alarak, Kurdistan'ın dört parçasında gerek direkt saldırılarıyla gerekse yürüttüğü kirli ilişkiler üzerinden bugüne kadar bir kazanım elde etmek istedi. Ama bunu hiç bir zaman başaramadı ve başaramayacak. Rojava Devrimi kadını, genci, yaşlısı ile ilmek ilmek örülmüş bir halk devrimidir. Türk devleti ne bu çetevari saldırıları ile gerekse yürüttüğü kirli karalama siyaseti ile bunu başaramayacak. Bu halk uluslararası komployu nasıl boşa çıkardıysa bu saldırıları da boşa çıkaracaktır. Şehit düşen bütün yoldaşları saygıyla anıyor ve Türk devletinin bu çetevari saldırılarını kınıyorum" dedi. 

Bern Bahnhofplatz'da yapılan eylem, sloganların atılmasıyla sona erdi.

GIESSEN

Almanya’nın Giessen kent merkezinde Türk devletinin işgal saldırıları protesto edilerek Kuzey ve Doğu Suriye’ye destek mesajları verildi. Miting, “Bijî berxwedana Rojava”, “Bijî Kurdistan” sloganlarıyla sona erdi.

SAARBRÜCKEN

Almanya’nın Saarbrücken kentinde de Türk devletinin saldırıları yapılan bir mitingle protesto edildi. Türk devletinin soykırım saldırıları yapılan açıklama ve okunan bildirilerle teşhir edildi. Açıklamalarda, Rojava, DAİŞ’in QSD tarafından bölgeden temizlendiği günden bu yana faşist Erdoğan’ın hedefinde. Kadın-yaşlı-çocuk demeden onlarca savaş uçağı ve SİHA ile katlettiler. Herkes bunu bilsin ki nasıl ki DAİŞ bitirildiyse bu barbar güçler de bitirilecek ve Rojava kazanacak.”

Miting, konuşmalardan sonra atılan “Bijî berxwedana Rojava”, “Bijî Serok Apo” ve “Şehîd namirin” sloganları ardından sona erdi.

LUZERN

Luzern'de TCŞ (Tevgera Ciwanên Şoreşger) öncülüğünde 25 yıl önce Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik gerçekleştirilen 9 Ekim komplosu kınandı.

Eylem “Güneşimizi Karartamazsınız” şiarı ile şiarı ile şehit düşenler şahsında tüm Kurdistan şehitleri için saygı duruşu ile başladı.

Luzern Eğitim sözcüsü Alladdin Zuğurlu, "Uzun zamandan beridir Önderliğimizden haber yoktur. Türkiye başta olmak üzere Dünya'nın her ülkesinde Önderliğin üzerindeki ağırlaştırılmış tecrit için kampanya başlatılmış, bu yüzden her türlü eylem ve etkinlikte olup her daim Önderimiz için direnmeli ve dik durmalıyız" dedi.

Zuğurlu’nun konuşmasının ardından Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın hayatını ve uluslararası komployu anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.

Daha sonra Siyasetçi Musa Farısoğulları söz aldı. Farısoğulları şunları belirtti: "9 Ekim bizim için karanlık ve zor bir gündür. Bugünün farklı bir anlamı da var. Bugün için bizim ve Kürdistan için canını veren şehitlerimiz vardır. Barış ve özgürlük Önder Apo’ya  bağlıdır. 25 yıldır İmralı direnişi devam ediyor. İmralı adasında öyle bir yaşamı ele almış ki tüm insanlık suçlanıyor. Çünkü Önderliğin üzerinde çok ağır ve yoğun bir tecrit var ve biz de kendimizi bundan sorumlu tutmalıyız. Tüm ülkeler Önderimizin üzerindeki ağırlaştırılmış tecridi biliyor ve sessiz kalıyor. Kürt halkı olarak nerede olursak olalım alanlarda olup Önderimiz için sesimizi duyurmalıyız. Bize ve Önderimize yapılan bu insanlık suçunu kabul etmiyoruz. Güzel bir gelecek ve güzel bir yaşam için arkadaşlarımızin dağlarda direndiği gibi biz de alanlarda olmalıyız. Önderimiz özgür olmadan biz de özgür olamayız. Önder Apo’nun özgürlüğü Kürt halkının özgürlüğüdür. Başka yolumuz ve yaşam hakkımız yoktur. 25 yıldır ihanete karşı savaşan Kürt halkı hiçbir zaman direnişini bırakmayacaktır.”

Kitle daha sonra Helvetiaplatz meydanında TCŞ üyelerinin “Dünyanın körlüğü” başlığıyla hazırladığı Abdullah Öcalan’ın İmralı’daki yaşamını anlatan tiyatro gösterisini izledi.