74 merkezde Abdullah Öcalan'a özgürlük açıklamasına katılım çağrısı

Abdullah Öcalan'a Özgürlük Kürt Sorununa Çözüm Platformu , yarın başta Strasbourg olmak üzere 74 merkezde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük ve Kürt sorununa çözüm talebiyle yapılacak açıklamalara katılmaya çağırdı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük ve Kürt sorununa çözüm talebiyle  10 Ekim’de dünyanın dört bir yanında 74 merkez eş zamanlı basın toplantıları yapılacak. 74 kent, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın yaşını sembolize ediyor.

Basın açıklamalarına sendikalar, siyasi partiler, parlamenterler, aktivistler, kadınlar, gençler, sivil toplum örgütleri, çevreci gruplar, Nobel barış ödülü sahipleri, filozoflar, yazarlar da katılım sağlayacak.

Birleşik Krallık ve İrlanda’daki en büyük sendika olan Unite te Union, hamlenin startının verileceği Strasbourg’daki basın açıklamasına ilişkin açıklamada bulundu.

Aynı zamanda Abdullah Öcalan’a özgürlük kampanyasının yürütücülerinden olan sendikanın genel sekreteri Christine Blower ve uluslararası müdürü Simon Dubbins tarafından yapılan yazılı açıklamada 10 Ekim 2023 tarihinde Fransa'nın Strasbourg kentindeki Avrupa Konseyi önünde 13:00-14:00 saatleri arasında bir basın toplantısı düzenleneceği hatırlatıldı.

BARIŞ SÜRECİNİN BAŞLAMASININ ÖN KOŞULU

Bu basın toplantısı ile yeni bir uluslararası kampanyanın startının verileceğini belirten sendika yöneticileri, “2016'da kurulan ve 16 ulusal sendika ile TUC ulusal merkezini bir araya getiren Birleşik Krallık Sendikalar Birliği Öcalan'a Özgürlük Kampanyası, sizi bu acil basın toplantısına katılmaya ve konuşma yapmaya davet etmek için yazıyor” dedi.

Açıklamaya göre yeni uluslararası kampanyanın ana odağında “Türkiye'de ve daha geniş bir bölgede yeni bir barış sürecinin başlamasının ön koşulu olarak” Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması yer alıyor.

Açıklamada, “Bununla birlikte, en acil talep, Sayın Öcalan'ın neredeyse üç yıldır maruz kaldığı tam tecridin sona erdirilmesidir” denildi.

BU KORKUNÇ TECRİT SONA ERDİRİLMELİ

Açıklamada devamla şu ifadeler yer aldı:

“Türk hukukunun ve uluslararası hukukun açık bir ihlali olarak Sayın Öcalan'ın dış dünya ile hiçbir teması olmamıştır (…) Ailesi, arkadaşları, avukatları ve milyonlarca Kürt onun güvenliği ve esenliği konusunda ciddi endişeler taşımaktadır. Bu korkunç tecridin sona erdirilmesi için uluslararası baskı oluşturmamız son derece acil bir durumdur.”

Yeni uluslararası kampanyayı desteklemeye çağıran Unite the Union, “Kampanya seçilmiş yetkilileri, yerel yönetimleri, partileri ve hareketleri, sendikaları, sivil toplum örgütlerini, aydınları ve diğerlerini bir araya getirerek Sayın Öcalan'ın avukatları ve ailesiyle görüşmesine izin verilmesini ve nihayetinde Türkiye'nin onlarca yıllık Kürt sorununa adil ve demokratik bir siyasi çözüm bulunmasında rol oynamasına imkan tanıyacak koşullar altında serbest bırakılmasını talep edecektir” dedi.