İsveç’te Kurdo Baksi’ye ‘David Isak İfade Özgürlüğü’ ödülü

İsveç’in tanınmış simalarından gazeteci ve yazar Kurdo Baksi’ye İsveç Yayıncılar Kulübü tarafından ‘David Isak İfade Özgürlüğü’ ödülü verildi.

Her yıl ifade ve basın özgürlüğü başta olmak üzere demokrasi ve özgürlükler için mücadele eden kişilere verilen David Isak İfade Özgürlüğü bu yıl, Kürt gazeteci ve yazar Kurdo Baksi’ye verildi. Ödül, 10 bin İsveç kronu değerinde.

Ödülü veren jüri gerekçesini şöyle açıkladı: “Kurdo Baksi, onlarca yıl boyunca sözün (ifadenin) özgürlüğü ve insani değerler için bir meşale gibi angaje olarak yürüttüğü korkusuz ve sarsılmaz bir mücadelesi için bu ödülü hak etmiştir.”   

Kurdo Baksi ödüle ilişkin İsveç medyasına yaptığı açıklamada, kendisine verilen ödül parasını, başta muhalifleri cezaevlerine dolduran Erdoğan rejimine karşı olmak üzere ifade özgürlüğü için yapılacak gösteri ve faaliyetlerde kullanacağını belirtti.

Kurdo Baksi, “Bir yandan ben İsveç’te ifade özgürlüğü için verdiğim mücadele ile ödüllendirilirken, diğer yandan Erdoğan rejimi ve taraftarları beni terör sevici olarak yaftalıyorlar. Aslında bütün Dünya biliyor ki Erdoğan rejimi gerçek terör sevicidir” dedi.

Baksi’ye 2000 yılında Olof Palme Barış Ödülü de verilmişti.