İsveç ve Finlandiya DAİŞ'çileri almak istemiyor

İsveç ve Finlandiya hükümetlerinin yetkilileri, Suriye ve Irak'ta DAİŞ saflarına katılan DAİŞ çetelerini geri almayacaklarını açıkladı.

İsveç'te tüm partiler, DAİŞ çetelerinin alınmaması için görüş birliği içindeyken, Finlandiya'da Başbakan ve Dışişleri Bakanının DAİŞ'çilerin kabul edilmeyecekleri açıklamalarına karşın İçişleri Bakanlığı yetkilileri, Finlandiya'nın çeteleri almak zorunda olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Avrupa ülkelerine Suriye Demokratik Güçleri tarafından yakalanan 800 DAİŞ'çiyi alma çağrısına önce İsveç Başbakanı Stefan Löfven, ardından da bakanlar ve diğer siyasi partiler olumsuz yanıt verdi.

İsveç Başbakanı Stefan Löfven, Dışişleri Bakanlığı'nın 2011 yılından beri Irak ve Suriye'ye gidilmemesi uyarısında bulunduğunu ama buna rağmen gidenlerin geri dönmelerine yardımcı olmayacaklarını açıklamıştı.

DAİŞ'ÇİLER ULUSLARARASI BİR MAHKEMEDE YARGILANMALI

Adalet ve Göçmen Bakanı Morgon Johansson, İsveç Devlet Televizyonu'na DAİŞ saflarına katılan İsveç vatandaşlarının uluslararası bir mahkemede yargılanmaları gerektiğini söyledi. Bu tür uluslararası mahkemelerin Ruanda'daki soykırım ve Yugoslavya savaşı için kurulduğunu hatırlatan Johansson, DAİŞ'çiler aleyhindeki kanıt ve tanıkların suç işledikleri yerlerde olduğu için Suriye'de  yargılanmalarının daha kolay olacağını öne sürdü.

Gazetecinin ”Kürtler mi DAİŞ'in sorumluluğunu üstlenecek” sorusuna ise ”Hayır, elbette enternasyonal bir üstlenme olmalı” yanıtını verdi.

KENDİ OLANAKLARIYLA GELENLER YARGILANACAK

Johansson, İsveç'in geri dönmek isteyen DAİŞ'çileri kabul etmeyeceğinin altını çizdi. Kendi olanaklarıyla İsveç'e gelen DAİŞ'çiler hakkında dava açılacağını ve cezaya çarptırılacaklarını, eş ve çocuklarıyla da sosyal hizmet kurumlarının ilgileneceğini belirtti.

Ana muhalefet partisi Moderat Parti ile Hıristiyan Demokratlar da DAİŞ'çilerin İsveç'e gelmelerine karşı. Irkçı ve yabancı düşmanı İsveç Demokratları ise, cihatçılar ve çocuklarının vatandaşlık haklarının geri alınmasını savunuyor.

Konu hakında görüşlerine başvurduğumuz Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Kadir Kasırga, DAİŞ saflarına katılanların Suriye ve Irak'ta korkunç katliamlar gerçekletirdikleri ve katliamların hesabını suç işledikleri yerlerde vermelerinin daha doğru olacağını söyledi.

ULUSLARARASI KOALİSYON KATKIDA BULUNMALI

Tanıkların ve delillerin Suriye ve Irak'ta bulunduğunu hatırlatan Kasırga, "Ama Kürtlerin onları orada tutacak sayı ve kapasitede cezaevleri ve altyapıları yok. DAİŞ'e karşı kurulan Uluslararası Koalisyon maddi yardımda bulunmalı ve uluslararası bir mahkemenin kurulmasına katkıda bulunmalı” dedi.

Sol Parti Milletvekili Amineh Kakabaveh de, DAİŞ'çilerin kanıt ve tanıkların olduğu Suriye'de yargılanmalarının daha doğru olacağı görüşünde.

İSVEÇ'TE GÜVENLİK SORUNUNA NEDEN OLACAKLAR

İsveç'in tanınmış terör uzmanlarından Magnus Ranstorp, hâlâ Suriye'de bulunan cihatçıların DAİŞ'çilerin en ideolojik ve tehlikeli kesimleri olduğunu söyledi. İsveç hükümetinin onları İsveç'e kabul etmemesi gerektiğini belirten Ranstorp, "Bunlar 6 yıldan beri DAİŞ saflarında ve onun ideolojisinden ve gerçekleştirdikleri suçlardan travmatize oldular. Ben İsveç'te daha kötü güvenlik sorunlarına neden olmalarını istemiyorum” şeklinde konuştu.

DAİŞ'çilerin Kuzey Suriye'ye kıyasla İsveç'te daha tehlikeli olabilecekleri değerlendirmesini yapan Ranstorp, İsveç'teki yasaların ceza almaları için yetersiz olduğuna dikkat çekti.

Çocuk Esirgeme Kurumu ise politikacılar ve uzmanlardan farklı düşünüyor. DAİŞ'çilerin ailesi ve çocuklarıyla birlikte Kuzey Suriye'den İsveç'e getirilmelerini istiyor.

İsveç'in Kuzey Suriye'ye bir ekip gönderip kamplardaki DAİŞ'çiler ve çocuklarını İsveç'e getirmesini isteyen Çocuk Esirgeme Kurumu'ndan Ola Mattson, ”Çocukların kişisel hakları var. Evebeylerinin yaptıklarını kendileri seçmedi. Bu bakış açısıyla İsveç'in Çocuk Hakları Sözleşmesi uyarınca çocukları güvenli bir şekilde buraya getirme sorumluluğu var” dedi.

FİNLANDİYA'DA BAŞBAKAN İSTEMİYOR, İÇİŞLERİ BAKANLIĞI 'YASAL ZORUNLUK' DİYOR

Finlandiya'da ise durum daha da karmaşık. Başbakan Juha Sipilia ve Dışişleri Bakanı Tomi Soini, DAİŞ'çileri Finlandiya'da istemediklerini açıklarken İçişleri Bakanlığı yetkililerinden Tarja Mankkinen, Finlandiya Ulusal Haber Ajansı Yle'ye Finlandiya'nın Suriye'den geri gelmek isteyen Finlandiya vatandaşlarını suç işlemiş olsalar bile almak zorunda olduğu açıkladı.

Mankkinen, yasaların Finlandiya'ya vatandaşlarını geri alma yükümlülüğünü getirdiğini hatılatıktan sonra, ”Finlandiya bir hukuk devleti ve yasalar uygulanmalı. Aynı şey Finlandiya'da oturma izni olan kişiler için de geçerli” dedi.

Hükümet geçtiğimiz yılın Aralık ayında terör eylemlerine katılan veya ülke için tehdit oluşturan kişilerin vatandaşlıklarının geri alınmasını öngören bir yasa tasarısını Parlamentoya göndermişti. Tasarının yasallaşması halinde Suriye ve Irak'a giderek cihatçıların saflarına katılanların vatandaşlıkları geri alınabilecek.

Finlandiya Koruma Polisi'ne göre 80 civarında cihatçı DAİŞ saflarına katılmak için Suriye ve Irak'a gitti. Bunlardan 20'si geri dönüş yaptı. Bunların herhangi bir suça karıştıklarının kanıtlanması durumunda haklarında dava açılıyor.