İsviçre İklim Grevi: 'Kürt Özgürlük Hareketi'nin yanındayız, saldırılar durmalı'

İsviçre İklim Grevi, Türk devletinin Kurdistan’a yönelik saldırılarına tepki göstererek, “Kürt özgürlük hareketinin ve inşa etmekte oldukları ekolojik ve feminist toplumların yanındayız. Türkiye'nin saldırıları durmalı” dedi.

İsviçre İklim Grevi, Türk devletinin Kürt halkına yönelik soykırım saldırılarının durdurulmasını istedi.

“Rojava ve iklim hareketi” başlıklı açıklamada, Kürt özgürlük hareketinin ve inşa etmekte oldukları ekolojik ve feminist toplumların yanındayız. Türkiye'nin saldırıları durmalı!” denildi.

“Rojava - ve bunun iklim hareketiyle ne ilgisi var?” sorusunu soran Hareket, şu ifadelere yer verdi:

“1923'ten bu yana, Kürtlerin çoğunlukta yaşadığı topraklar farklı devletler arasında bölünmüştür: İran, Irak, Suriye ve Türkiye. Bu hükümetler Kürt nüfusa baskı uygulamakta ve Kürt Jîna Emînî örneğinde olduğu gibi kendi kültürlerinin isimlerini almalarını talep etmektedir: Jîna Emînî böylece Mahsa Amini oldu.

Kürtler yıllardır bu baskıya karşı direniyor ve 2014 yılında Suriye'nin kuzey ve doğusunun büyük bir bölümünü DAİŞ teröristlerinin işgalinden kurtardı. Daha sonra "Rojava Özerk Cumhuriyeti"ni kurdular.

Kürt özgürlük hareketi ekoloji, feminizm ve demokrasi değerlerine dayanmaktadır. Rojava, tabandan gelen demokratik konsey sistemleriyle örgütlenmiştir. Her konsey yapısına paralel ve sadece kadınlara açık bir yapı bulunmaktadır.

Ancak 2016'dan bu yana Türk devleti Kürt savunma birimlerine ve sivil halka karşı defalarca askeri saldırılar düzenledi. Bu, tarlaların yakılması gibi ekolojik saldırıların yanı sıra aslında uluslararası alanda yasaklanmış olan kimyasal silahlar şeklinde de gerçekleşmektedir.

Bu yaz ve sonbaharda kimyasal silah kullanıldığına dair haberler artmıştır. Türk Tabipler Birliği Başkanı Şebnem Fincancı bu nedenle bağımsız bir soruşturma çağrısında bulundu ve bunun üzerine derhal tutuklandı. Kimyasal silahlar sadece insanlar için son derece tehlikeli olmakla kalmaz, aynı zamanda çevreyi de ciddi şekilde kirletir."