İsviçre’de 1 Mayıs'a katılanlara para cezası

İsviçre'de 2020 yılında 1 Mayıs'a katılan göçmenlere para cezası verildi. Ceza alanlar karara itiraz ederek, "Asıl suçu polis işledi, göçmenlere ırkçılık yapılıyor" dedi.

İsviçre’nin Zürih kentinde 2020 yılında 1 Mayıs'ı kutlamak isteyen göçmen derneklerinin üyesi 40 kişi, Zürih polisinin, Covid önlemlerini bahane bahane ederek saldırısına uğradı. Sonrasında kutlamaya katılanlara para cezası kesildi. Para cezası kesilenler bu karara itiraz etti. İtirazı görüşen mahkeme kişi başına 1350 Frank para ödenmesine karar verdi. 

Güler Koç, o gün yaşananları ve akabindeki gelişmeleri şöyle aktardı:

“1 Mayıs kutlaması için bir çağrı yapılmıştı. Ben alana gittiğimde daha 15 dakika vardı. Herkes maskeliydi ve korona mesafe kuralına göre durmuştu. Polis gerken başlatılmış diye müdahale etti. Biz 40 kişi mecburen sıkıştık ve mesafe kuralı bozuldu. Tek tek gözaltına almaya çalıştılar, biz de arkadaşlarımızı vermedik. Polis gaz kullandı. Bu da korona kurallarının bozulmasına neden oldu. Yani suç işleyen biri varsa o da Zürih polisidir.
(...) İfadelerimizi aldılar; sonra da ceza verdiler. Biz de cezaya geçen gün itiraz ettik. Bize yeni bir mektup yolladılar. Mektupta bu cezaya itiraz etmeyip ödeme yaparsanız bu borcu taksitlendiririz ama itiraz ederseniz 1350 franklık ceza, 5 bin Franklık olacak, diye belirtmişler. Biz bu cezayı kabul etmiyoruz."

'ASIL SUÇU POLİS İŞLEDİ'

1 Mayıs kutlaması için Zürih’e giden ve kutlamanın Tertip Komitesi içinde yer alan Kasım Boran da İsviçre devletinin göçmenlere yönelik ayrımcı politika izlediği belirterek, şunları söyledi: “Biz İsviçre'de yaşayan devrimci-sosyalist insanlarız. 2020 yılının 1 Mayıs bayramını kutlamak için başvuru yaptık. Kutlama için alana gittiğimizde polisin saldırısına uğradık. O yetmedi, sanki suçlu bizmişiz gibi bize para cezaları kesildi. Cezaya itiraz ettik. Bu itirazımızın önü bile kesilmek isteniyor. Ceza 1350 Frank'tan 5 bin Frank'a çıkarılabilir söylemiyle itiraz haklarından vazgeçmemiz isteniyor. Biz suç işlemediğimize inanıyoruz, onun içinde itiraz hakkımızı kullanacağız."

Boran, şöyle dedi:

"3 noktada itiraz başvurumuzu yaptık. Birincisi korona yasaklarını ihlal etmedik. İsviçre’nin en büyük TV kanallarından biri olan SFR-1’in çekip yayımladığı görüntülerden ve yaptığımız açıklamalardan anlaşılacağı gibi kutlama yapmak isteyen insanlar hem maskeli hem de fiziki mesafeyi korumuştur. İnsanları çember içine alarak Covid önlemini ihlal eden ve göçmenlere saldıran Zürih polisi olmuştur. İkincisi, bu ceza ayrımcılık içeriyor. 1 Mayıs’tan bir hafta sonra İsviçreli üç bine yakın insan yasal ve en temel demokratik gösteri hakkını kullanarak, eylem yapmış ve Zürih polisi hiçbir müdahalede bulunmamıştır. Son olarak da 29 Nisan 2021 tarihinde Zürih mahkemesinin verdiği 'Covid-19 yasakları Anayasaya aykırıdır' kararı var."

Tertip Komitesi de "Irkçılığa ve ayrımcılığa karşı, başta İsviçreli ilerici, devrimci kamuoyuna, göçmen kurumlarını yapacağımız eylem ve etkinlikleri sahiplenmeye, demokratik tepkimizi göstermeye  çağırıyoruz" dedi.