İsviçre’de 14 Temmuz anmaları: Tarihi bugünün direnişçileri tamamlayacak
14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Şehitleri Kemal Pir, Hayri Durmuş, Ali Çiçek ve Akif Yılmaz, direnişlerinin 41’inci yılında İsviçre’nin birçok kentinde anıldı.
14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Şehitleri Kemal Pir, Hayri Durmuş, Ali Çiçek ve Akif Yılmaz, direnişlerinin 41’inci yılında İsviçre’nin birçok kentinde anıldı.
14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Direnişçileri İsviçre'nin Aarau, Lozan, Cenevre, Basel, St Gallen, Zürih ile Solothurn kentlerinde Şehit Aile Kurumu (Komav) ile gençlik örgütleri TCŞ ve TekoJIN öncülüğünde düzenlenen etkinliklerle anıldı.
AARAU
İsviçre’nin Aarau Kantonu’nda 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Şehitleri Kemal Pir, Hayri Durmuş, Ali Çiçek ve Akif Yılmaz anısına etkinlik gerçekleştirildi. Lenzburg köyünde bulunan Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde (DKTM) gerçekleştirilen etkinliğe çok sayıda Kurdistanlı katıldı.
Saygı duruşu ile başlayan etkinlik, 14 Temmuz direnişinin anlam ve önemine ilişkin konuşmalar, ardından sinevizyon ile devam etti.
14 Temmuz direniş ruhunun Kürt Özgürlük Mücadelesinin bugüne gelmesinde hayati öneme sahip olduğu ifade edilen konuşmalarda, bu ruhun bugün Zap, Avaşîn, Metîna ve bütün Kurdistan’da gerilla öncülüğündeki direnişle devam ettiği ve mücadelenin mutlaka zaferle taçlandırılacağı belirtildi.
Konuşmaların ardından Şehit Mehmet Hayri Durmuş’a ait ilk defa yayınlanan mektup ve şiir okundu; “Şehîd namirin”, “Bijî Serok Apo” sloganları ile son buldu.
LOZAN
Şehit Aileleri Derneği (KOMAW), TCŞ ve TekoJIN öncülüğünde CDK Lozan lokalinde düzenlenen anmaya çok sayıda kişi katıldı.
14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişçileri şahsında bir dakikalık saygı duruşu ardından KOMAW adına Welat Erbey söz aldı. Erbey, PKK kadrolarına ve Kürt halkına dönük saldırıların yoğunlaştığı bir dönemde Amed Zindanında Hayri Durmuş, Kemal Pir, Akif Yılmaz ve Ali Çiçek öncülüğünde ölüm orucu direnişi başlatıldığını ve hapishane geneline yayıldığını hatırlattı; Büyük Ölüm Orucu Direnişine yanıt olmak için başlatılan silahlı mücadele ile birlikte tüm Kurdistan’da bu ruhla büyük bir savaş verildiğini kaydetti.
Anmada, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın Büyük Ölüm Orucu'na ilişkin değerlendirmeleri ve Sakine Cansız ile Mustafa Karasu'nun döneme ilişkin tanıklığı çerçevesinde hazırlanan sinevizyon izletildi.
Ardından CDK Lozan Eşbaşkanı Hatice Kandal ve TCŞ adına Ömer Rizvanoğlu'da birer konuşma yaptı.
Hapishanelerin her dönem direniş alanı olduğunu dile getiren Rizvanoğlu, "24 yıldır sürdürülen ağır tecrit ve izolasyona rağmen geri adım atmayarak özgür Kurdistan'da ısrar eden Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, bu direnişin bunun en büyük örneğidir” diye konuştu.
SOLOTHURN
Solothurn CDK'de 14 Temmuz şehitleri için anma düzenlendi. CDK adına kısa bir konuşma yapan Mahir Dersim, “14 Temmuz ruhu bugün her yere yayıldı ve büyük bir irade ortaya çıktı. Faşist düşman biliyor ki tecrit, teslim alma çabaları hiçbir zaman amacına ulaşmayacaktır. Kürt halkı, Önderliği üzerindeki tecridi de asla kabul etmeyecektir."
Tevgera Ciwanen Şoreşger (TCŞ) adına söz alan Baran Mêrdîn ise, 14 Temmuz'un bütün Kürt gençleri için önemli bir direniş günü olduğunu ve Mazlumların, Hayrilerin, Kemallerin, Ali Çiçeklerin kahramanlığını esas almaları gerektiğini söyledi. Mêrdîn, "İşkenceye, inkara, teslimiyete karşı nasıl ki büyük bir direniş gösterilmişse bu direnişi daha da büyütmenin sözünü veriyoruz" dedi.
CENEVRE
Cenevre düzenlenen etkinlikte de KOMAW adına Rıza Çetinkaya konuştu. Çetinkaya, mücadelenin yenilmez bir güç olarak bugüne gelmesinde bundan 41 yıl önce Amed Zindan'ında direniş önderlerinin teslimiyete karşı vermiş oldukları mücadelenin büyük rolü olduğunu söyledi.
Kurumlar adına yapılan konuşmaların ardından ise sinevizyon gösterime sunuldu.
Anma, 22 Temmuz günü Lozan Antlaşması'nın 100'üncü yılı kapsamında yapılacak kitlesel yürüyüşe katılım çağrısı ile sonlandırıldı.
ZÜRİH
Zürih kentinde de Kurdistanlılar 14 Temmuz Direnişinin kahramanlarını andı. Anmada konuşan CDK-S Divan üyesi Emrullah Bingül, “14 Temmuz Şehitleri şahsında bütün Kurdistan şehitlerini anıyor, onların ideallerine bağlı kalacağımızın sözünü yeniliyoruz. Kürtler, kendi tarihlerini yazmak için amansız bir mücadele yürütüyor. Bu tarihi yazmak için ciddi bedeller ödeyerek bugüne geldi. Tarih, 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Şehitleri’nin başlattığı direnişi bugün devam ettiren isimsiz kahramanlar tamamlayacaktır” dedi.
Kurumlar adına konuşmalarla devam eden anmada sinevizyon gösterimi yapıldı.
ST GALLEN
İsviçre’deki anma etkinliklerinin bir durağı da St Gallen oldu. St Gallen CDK lokalinde düzenlenen anmada siyasetçi Adil Amed bir konuşma yaptı.
Amed zindanına dair anlatılacak çok şeyin bulunduğunu kaydeden Adil Amed, devamla, “Her Kürt’ün zihninde onurun korunduğu yer Amed zindanıdır. Bu onuru sıradan bir cesaret ile yetinmeye,n derin bir bilgi ve cesaret isteyen, kararlı bir duruş isteyen, üstün bir ütopya sahibi olan PKK kadroları eliyle gerçekleştirmiştir. Bu yoldaşlarımızın sayesinde başımız diktir. Nefes alınamaz durumda olan Amed zindanında Mazlum Doğan’ın 'bu karanlığa ışık gerek' diyerek başlattığı direniş sonrası Dörtler ve 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Direnişi sayesinde yaşanan vahşete dur denildi. İşte bugün geldiğimiz aşamanın temelleri Amed Zindan direnişinde atılmıştır” ifadelerini kullandı.
Anmada şiir dinletisi ve sinevizyon etkinliği de gerçekleştirildi.
BASEL
Çok sayıda kişinin katılımıyla Basel DKTM’de gerçekleştirilen anmada ise Mîne Nazarî bir konuşma yaptı. Mîne Nazarî, “Bu direnişin kahramanları sayesinde bugün Kürt halkı, varlığını tüm dünyaya kanıtlayabildi ve faşizme karşı mücadelesini sürdürüyor” dedi. Anmada müzik dinletisi sunuldu, sinevizyon gösterimi yapıldı.