İsviçre’de 15 Ağustos Atılımı kutlamaları sürüyor

İsviçre’de 15 Ağustos Atılımı kutlamalarının bu haftaki adresi Aarau, Rapperswil ve Schwyz kentleri oldu.

HRK Komutanı Egîd (Mahsum Korkmaz) öncülüğünde gerçekleştirilen 15 Ağustos 1984 Atılımı’nın yıl dönümü dolayısıyla İsviçre kentlerinde gerçekleştirilen kutlamalar devam ediyor. Kutlamaların bugünkü adresi Aarau ve Uri kantonları ile Rapperswil kenti oldu.

AARAU

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Egîd ve özgürlük mücadelesinde şehit düşenlerin posterleriyle donatılan etkinlik alanına Kurdistanlılar sabah erken saatlerde gelmeye başladı. 

Aarau Kürt Halk Meclisi ile Rojbîn Kadın Meclisi adına Ruken Demir tarafından yapılan açılış konuşmasında Başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olmak üzere, cezaevlerindeki tutsakların ve direnen gerillanın direniş bayramı kutlandı.

Komutan Egîd şahsında bir dakikalık saygı duruşunun ardında İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) Eşbaşkanlık Divanı Üyesi Zeynep Kayra bir konuşma yaptı. Halkın Diriliş Bayramını kutlayan Zeynep Kayra, Kürt tarihi boyunca çok sayıda isyan gerçekleştiğini ancak bu isyanların vahşi bir şekilde bastırıldığını söyledi. Topraksız, kimliksiz, kişiliksiz bırakılmak istenen Kürt varlığının hepten yok sayıldığı bir dönemde Abdullah Öcalan ve arkadaşlarının öncülüğünde başlayan mücadelenin Kürt halkının umudunu yeniden perçinlediğini ifade etti.

Kayra, “39 yıl önce Komutan Egîd tarafından inkara ve yok sayılmaya karşı sıktığı ilk kurşun,  bugün milyonların umudu olmayı sürdürüyor. Kürt halkı kendi dili, kendi kişiliği, kültürü ve varlığını tüm dünyaya kanıtlanmıştır. Türk devleti, Kürt'ün varlığını kanıtlama başarısı karşısında intikam almak için Kürt halkının önderine tecrit uyguluyor, Kurdistan Özgürlük Hareketine ve Kürt halkına saldırıyor. Biz Önder Apo ve Kürt halkı özgür olana kadar mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

Aarau Kantonu halk meclisleri adına kutlamaya katılan  Fuat Kop da, 15 Ağustos Atılımı'yla başlayan eşsiz direnişin bugün de sürdüğünü söyledi. Kop; “İlk günkü kahraman duruş bugün de devam ediyor. Türk devleti bütün dünya ile ilişkilerini  Kürt halkı üzerine kuruyor. Türk devleti o kadar sıkışmış ki kimyasal kullanıyor. Tüm bu saldırılara rağmen gerilla büyük bir mücadele yürütüyor. Kürt halkı da buna göre direnişi büyütmelidir. Özellikle Avrupa’daki Kürtler her zaman ayakta olmalıdır. Önderlikten haber alınamıyor. Bu, Kürt halkının nefessiz bırakılması anlamına geliyor. Kürt halkı olarak buna izim vermeyeceğiz" diye konuştu.

Kutlama, 2 Eylül'de Fransa'nın Strasbourg kentinde Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü için yapılacak olan merkezi yürüyüşe katılım çağrısı ardından müzikle devam etti.

RAPPERSWIL

St. Gallen kantonuna bağlı Rapperswill kentinde, Rapperswil Kürt Komün Meclisi tarafından düzenlenen kutlama da Egîd şahsında Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Burada konuşan Komün Eşsözcüsü Fadime Çetinkaya, direniş bayramını selamladı.

CDK-S Eşbaşkanlık Divanı Üyesi Emrullah Bingül ise milyonları bugün peşinden koşturan bu iradenin 15 Ağustos Atılımı’nın sonucu geliştiğinin altını çizdi.  

Siyasetçi Serhat Agîri de yok sayılmanın, inkar ve katliam politikalarının yaşandığı bir dönemde Komutan Egîd öncülüğünde bir tarih yazıldığını söyledi. Agîri devamla, "Kürt halkı tarihi sorumluluğunu henüz yerine getirmemiştir. Bu tarihi sorumluluk, 15 Ağustos Atılımı'nın direnişçi ruhuyla gerillasını sahiplendiğinde; Önderliğinin ve Kurdistan'ın özgürlüğünü sağladığında gerçekleşecektir. Önder Apo'ya ve Egîdlere sözümüz bu tarihi sorumluluğu yerine getirmek olacaktır” ifadelerini kullandı.

Etkinlik, konuşmalar ardından müzik ve halayla sürdü.

URI

Uri Kantonunda yaşayan Kurdistanlılar Uri'ye bağlı Schwyz'de düzenlenen etkinlikle 15 Ağustos Atılımı'nın yıl dönümünü selamladı. 

Kutlama öncesi Komutan Egîd şahsında bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.

15 Ağustos Atılım'ına ilişkin TekoJIN aktivisti Sarina Kara bir konuşma yaptı.

Sarina Kara, “Bizim amacımız, şehitlerimizin yolunda gidip özgür bir yaşam kurmaktır. Önder Apo’nun özgürlüğü için Avrupa’da örgüt olarak merkezi bir rol oynamalıyız. 39 yıldır süren bu mücadele Kürtler için büyük bir başarıdır. Bununla her zaman gurur duymalıyız” diye konuştu.

2 Eylül'de Strasbourg'ta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünün sağlanması için yapılacak olan yürüyüşe katılım çağrısı ardından kutlama, müzik ve halay ile devam etti.