İsviçre’de gazeteci Ahmed Azad Çağan’a özgürlük eylemi

İsviçre'de Türkiye'ye iade edilme tehdidi altında olan gazeteci Ahmed Azad Çağan için Wabern bei Bern kasabasında bulunan Göçmenlik Bürosu (SEM) önünde basın açıklaması düzenlendi.

Göçmenlik Bürosu önündeki basın açıklamasını Özgürlük İnisiyatifi gerçekleştirdi.

Gazeteci Çağan'ın özgürlüğünün talep edildiği basın açıklamasında İsviçre’nin son dönemde gazetecilere yönelik Türk devletinin izlediği taktikleri uyguladığı tepkisinde bulunuldu.

Ahmed Azad Çağan'ın Türkiye'deki zulümlerden kaçarak İsviçre'ye sığınmak zorunda kaldığının vurgulandığı basın açıklamasında, Çağan’ın 6 Kasım tarihinde Basel kantonunda gözaltına alındığı ve sınırdışı tehdidi altında olduğu belirtildi.

Çağan'ın gözaltına alınmasının ve iade girişimlerinin kabul edilemez olduğunun belirtildiği açıklamada, “Biz Kürt halkı olarak ülkemizi devlet zorbalığından kaynaklı terk etmek zorunda kalmış insanlarız. Biz demokrasi ve özgürlük bilincini oturtmuş bir toplum olarak böyle bir uygulamayı kabul etmiyoruz ve diyoruz ki bir an önce Kürt Gazeteci arkadaşımız Çağan’ın bir an önce bırakılmasını talep ediyoruz” denildi.

Kürt halkı ile dost kurumlar adına konuşan Rojava Özgürlük İnisiyatifi temsilcisi Robin, basın özgürlüğüne vurgu yaparak, gazeteci Çağan'ın derhal serbest bırakılması gerektiğini ifade etti.

Özgürlük İnisiyatifi adına yapılan görüşme talebi sonuçsuz kaldı. Büro yetkilileri, taleplerine herhangi bir cevap alamadıklarını ifade ederek, bu hukuksuzluğa sessiz kalamayacaklarını belirtti.

Konu hakkında açıklama yapan İnisiyatif yetkilisi Mazlum Kızıldağ, gazeteci Çağan'ın derhal serbest bırakılması talebini yineleyerek, bu hukuksuzluğa son verilmesi gerektiğini kaydetti.

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) ve Rote Hilfe (Kızıl Yardım) kurumları, konuya müdahil oldu.