İsviçre’de kutlamalar: 15 Ağustos Atılımı’nı zafere taşıyacağız

İsviçre’nin pek çok merkezinde Kürt halkına irade ve kimlik kazandıran, tarihi gelişmelere temel olan 15 Ağustos Atılımı’nın 39. yılı kutlanırken, atılımın öncüsü Egîdlere vefa duyguları dile getirildi.

İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) ve İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) öncülüğünde Cenevre, Schaffhausen, Bellinzona, Lozan, Basel, Bern, Wintherthur, St Gallen, Chur kantonlarında Demokratik Kürt Toplum Merkezleri tarafından düzenlenen etkinliklerle Kürt halkının Diriliş Bayramı kutlandı.

LOZAN

Lozan’da yaşayan Kurdistanlılar, 15 Ağustos Atılımı’nın 39’uncu yıl dönümünü karşılamak üzere sabah erken saatlerinde kutlama alanının yapılacağı alana gelmeye başladı.

Etkinlik alanını 15 Ağustos Atılımı'nın öncü komutanı Egîd (Mahsum Korkmaz ve Kürt halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri ve PKK bayraklarıyla donattı, ardından gençler halay çekti.

Program Komutan Egîd şahsında bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. CDK Eşbaşkanları Hatice Kandal ile Zülfü Binbir, Kürtçe ve Zazaca birer konuşma yaparak halkın direniş bayramını kutladı.

Kutlamaya katılan KCK Yürütme Konseyi Temsilcisi Zübeyir Aydar da Abdullah Öcalan'ın, zindanlarda direnen devrimcilerin, Medya Savunma Alanlarında direnen gerillaların ve Kurdistanlıların Diriliş Bayramı'nı kutladı. Dili, kimliği ve varlığı tümden yok sayılan bir halkın 15 Ağustos Atılımı'nın başlamasıyla irade kazandığını belirten Aydar, “Bugün Kürt halkının varlığını tüm dünyaya kanıtlamasının temelinde işte bu atılım yatmaktadır. Önder Apo'nun direniş çizgisinde Egîdlerin bundan 39 yıl önce yazdığı tarih, bugün milyonları peşinden sürükleyerek varlığını tüm dünyaya kabul ettirmiştir” dedi.

Aydar, konuşmasını, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü sağlamak amacıyla  2 Eylül'de Strasbourg'da yapılacak yürüyüşe katılım çağrısında bulunarak sonlandırdı.

Aydar'ın konuşması ardından şiir dinletisi ile çocuklar için oyun atölyeleri gerçekleştirildi. Kurdistanlılar, müzik eşliğinde çekilen halaylarla kutlamalara devam etti.

SCHAFFHAUSEN

Kurdistanlıların bir diğer kutlama alanı Schaffhausen kantonuydu. 

Saygı duruşu ardından Kanton Kürt Halk Meclisleri adına Emin Konar, kutlamaya katılan ailelerin 15 Ağustos Diriliş Bayramını kutladı. “Halkımızın uyanışını sağlayan kahraman şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyoruz. İçerisinde bulunduğumuz 15 Ağustos süreci şüphesiz ki yoktan varoluşun en somut örneğidir” diyen Konar’ın konuşmasını takiben müzik eşliğinde halay çekildi.

ZUG

15 Ağustos atılımının yıl dönümünde Zug kantonunda yaşayan Kürtler kutlama yaptı. Kutlamaya katılan siyasetçi Musa Farısoğulları, 15 Ağustos Atılımı’ndan bugüne yaşanan tarihi gelişmeleri ve günceli değerlendirdi.

BIEL

İsviçre’nin Bern kantonunda bulunan Biel kentinde bir araya gelen Kurdistanlılar, büyük bir coşkuyla Diriliş Bayramını kutladı.

Bern, Biel, Fribourg halk meclislerinin katılımı ile yapılan etkinlikte halk meclisleri adına siyasetçi Ahmet Kaya konuştu. Kaya, şunları dile getirdi: “80’lerin ağır işkenceli süreçlerini yaşayan, sürgünlere, katliamlara maruz bırakılan halkımızın umudunu yeniden yeşerten bu günü selamlıyoruz. Başta Kürt halkı olmak üzere bütün ezilen halklar gerçek kurtuluşun direnişten geçtiğini anladı. Bunu bize anlatan büyük komutan şehit Egîd ve yol arkadaşlarını saygıyla anıyorum. Önder Apo’nun başlattığı bu büyük direnişin emekçileri Kemallere, Hakilere, Egîdlere sonsuz bir yaşam borcumuz var. Bu uğurda her gün çalışacak ve mücadeleyi büyüteceğiz” dedi. 

Kürt Halk Önderi’ne yönelik tecride de değinen Kaya, “Önder Apo’nun tarihi direnişine sahip çıkmak her bir Kürt’ün tarihi sorumluluğudur. Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü sağlayana kadar 15 Ağustos ruhu ile mücadelemizi büyüteceğiz. Bu mücadele bizim, bu direniş bizim” diye konuştu.

Halaylar ve türkülerle devam eden etkinlik, “Bijî Serok Apo” ve “Bijî 15 Tebaxê” sloganları ile son buldu.

ZÜRİH

Zürih kantonunda yer alan Schlieren kasabasındaki piknik alanında yapılan kutlamaya da çok sayıda Kurdistanlı katıldı.

Saygı duruşuyla başlayan kutlamada ilk olarak Zürih Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Ayşe Dicle söz alarak katılımcıları selamladı.

İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) Başkanlık Divan Üyesi Emrullah Bingül ise Kürt halkının bugün geldiği aşamanın bu mücadelede yaşamını yitirenlerin sayesinde olduğuna vurgu yaparak, “Böylesi zafer dolu bir tarihi başlatan Komutan Egîd şahsında şehitlerimizi saygıyla anıyoruz. 15 Ağustos’u anlatmak gerekir. 50 milyonluk bir halkın geleceğe dair umudu kalmamışken, Komutan Egîd öncülüğünde yeni bir umudun ortaya çıktığı tarihtir 15 Ağustos. Bizim görevimiz ise daha da bilinçlenerek bu mücadeleyi ileri taşımaktır” dedi. 

Siyasetçi Serhed Agirî de “İlk Kurşun”un yarattığı örgütlülüğe dikkat çekti, ardından, “Ortadoğu’da ne kadar güçlü olursanız olun bir örgütlülüğe sahip olmanız gerekiyor. Eğer biz örgütlüyüz diyorsak ona göre de hareket etmeliyiz. Eğer örgütünüz yoksa, örgütlü değilseniz kimse sizi dikkate almaz. Önderlik, partiyi kurarken bunları dile getirdi. Çünkü parti demek, emek demektir, mücadele demektir, disiplin demektir. Bunu için biz partimizi, gerillamızı sevip sahip çıkacağız. Önderliğimize sahip çıkarak kazanacağız” diye konuştu. 

Kutlama, yerel grupların sahne aldığı müzik dinletisi ve halayla devam etti.

DİĞER KENTLER

İsviçre'nin Cenevre kentinde KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar’ın konuşmacı olarak katıldığı kutlamanın yanı sıra Basel, St Gallen, Winterthur, Chur ve Bellinzona kentlerinde de 15 Ağustos Diriliş Bayramı kutlandı.