ÖGB: Türk devletinin kanlı savaşı önlenmelidir

Türk devletinin Kasım sonundan bu yana başlattığı saldırıların Suriye ve çevresinde zaten kırılgan olan güvenlik durumunu daha da kötüleştirdiğine işaret eden ÖGB, Türk devletinin bölgeye yönelik provokasyonlarını durdurmaya çağırdı.

Avusturya İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ÖGB), Türk devletinin Suriye ve Rojava'ya yönelik saldırılarına ilişkin açıklama yaptı.

“Yeni bir savaştan kaçının” başlıklı açıklamada, şu uyarı ve çağrılar yapıldı:

“Kasım ayının sonundan bu yana Türk hava kuvvetleri tarafından düzenlenen saldırılarda çok sayıda sivil hayatını kaybetmiş, sivil nesneler ve altyapı da tahrip edilmiştir. ABD Savunma Bakanı'nın Aralık ayı ortasında uyardığı gibi, bu bombalamalar büyük olasılıkla Türk kuvvetlerinin daha büyük bir kara operasyonuna hazırlık niteliğindedir. Suriye ve çevresinde zaten kırılgan olan güvenlik durumu, Türkiye'nin yeni bir saldırısıyla kalıcı olarak daha da kötüleşecektir. Bunun sonuçları binlerce insanın ölümü, daha önce pasifize edilmiş geniş alanların tahrip edilmesi ve yüz binlerce insanın kaçması olacaktır.

Özellikle Kürtler 2012'den bu yana Suriye'nin kuzeyinde ve doğusunda daha önce DAİŞ gibi terör örgütlerinden kurtarılan bölgeleri yönetmektedir. Uluslararası hukuk kapsamında tanınmayan özerk bölgeler, uluslararası alanda Rojava olarak biliniyor.

Ancak Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkesinin sınırında barışçıl bir Kürt özerkliği modeline tahammül edemiyor ve görünüşe göre ordusuyla işgal etmeye karar verdi. Yaklaşan savaş, son aylarda ve yıllarda Kürtlere karşı gerçekleştirilen pek çok eylemden yalnızca biri. Türk devleti içinde azınlığa yönelik baskılar devam etmektedir. Demokratik yollarla seçilmiş Kürt etnik kökenli temsilciler ülke genelinde görevden alınmakta ve bazen de tutuklanmaktadır. Türkiye parlamentosunun üçüncü büyük partisi olan ve kısmen Kürtlerden oluşan HDP'nin muhalefet partisi olarak yasaklanması muhtemeldir.

ÖGB, Türkiye'deki insan hakları durumunun büyük ölçüde kötüleştiğine defalarca dikkat çekmiştir. Özellikle sendikacılar, etnik kökenlerine bakılmaksızın devlet baskısının odağında yer almaktadır. Ancak şimdi kanlı bir savaş önlenmelidir. Bu nedenle ÖGB, Türk hükümetini Suriye topraklarına yönelik devam eden provokasyonları durdurmaya çağırıyor ve başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası toplumdan bölgeye barış getirmek için tüm araçları kullanmasını talep ediyor.”

Açıklamanın Almanca orijinali:

https://www.oegb.at/themen/gewerkschaften-weltweit/internationales/einen-weiteren-krieg-vermeiden--