GÖRÜNTÜLÜ

Ölümsüzler için Lozan’da anma

Kürt halkına ve Kürdistan'a yönelik yürütülen işgal, inkar ve soykırım saldırılarına karşı farklı tarihlerde fedaice direnen kahramanlar için İsviçre'nin Lozan kentinde anma düzenlendi.

1 Eylül 2023'te Ankara'da Türk İçişleri Bakanlığı'na yönelik fedai eylem düzenleyen Özkan Şahin (Rojhat Zîlan) ile Hasan Oğuz (Erdal Şahin), 1 Ağustos 2023'te Xîzan'da Türk ordusuyla çıkan çatışmada şehit düşen Sultan Oruç (Ardem Ararat), 19 Temmuz 2024'te Kotol'da şehit düşen gerillalar Rizgar Kara (Berxwedan Goyî), Şerif Adlım (Hogir Botan) ile Bedran Erin (Rênas Civyan) anıldı.

Şehit Aileleri Derneği (KOMAW) tarafından Lozan Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde düzenlenen anmaya, şehitlerin İsviçre'de yaşayan yakınları, KOMAW temsilcileri ile Kürdistanlı yüzlerce yurtsever katıldı.

Fedailer şahsında Kürdistan Özgürlük Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirilen anmada KOMAW temsilcisi Mustafa Karahan konuştu. Fedailerin isimlerini teker teker sayan Karahan, "Bugün bu şehitlerimizi anmak için bir araya geldik. Onların mücadelelerini ne kadar anlatsak da yetersiz kalır. Bizler için esas sorumluluk onların mücadelesini layıkıyla sahiplenmek olmalıdır. Bunun için de şehitlerimizin yaşamlarını uğruna feda ettikleri "Özgür Kürdistan, özgür Önderlik" felsefesine sıkı sıkıya bağlanmamız gerekir. Bu bizlere şehitlerimizin talimatıdır."

Karahan'ın ardından şehit yakınları da sahneye çıkarak birer konuşma yaptı. Şehitlerin mücadelelerine sahip çıkılacağı mesajının verildiği  konuşmalar sonrası sinevizyon izletildi. Yanı sıra KCK Yürütme Konseyi Murat Karayılan'ın şehitleri anlattığı değerlendirmeleri sinevizyon şeklinde sunuldu.

Anma, "Bê Serok Jiyan Nabe", “Bijî Serok Apo", "Şehîd Namirin” sloganlarıyla sonlandırıldı.