GÖRÜNTÜLÜ

Özgürlük Şehitleri için Zürih’te anma

Zürih’te çok sayıda şehit için düzenlenen anma etkinliğinde, şehitlere layık olabilmek için “Rutin yaşamı kabul etmemeli, bulunduğumuz her yerde çalışmalı ve örgütlenmeliyiz” denildi.

ŞEHİT ANMA ETKİNLİĞİ

Farklı tarihlerde şehit düşen Kürdistan Özgürlük Hogir Amed (Mehmet Can Coşkun), Serkeş Riha (Mustafa Kaytan), Asmîn Seyît (Zehra Angay), Dijwar Keleş (Serdar Düşerge) ve Arîn Êriş (Necbir Budak) için İsviçre’nin Zürih kentinde anma etkinliği düzenlendi.

Şehit Aileleri Derneği (KOMAW) öncülüğünde Zürih Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde gerçekleştirilen anmaya İsviçre Demokratik Kürt Konseyi Eşbaşkanları, meclis üyeleri, şehit aileleri ve çok sayıda kişi katıldı. 

Anma Kürdistan Özgürlük Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı ve konuşmalarla devam etti.

KOMAW temsilcisi Mustafa Karahan, şehit ailelerine başsağlığı dileyerek başladığı konuşmasında “İçinde geçtiğimiz süreç hem zorlu hem de içinde fırsatlar barındıran bir süreçtir. Bunları Kürdistan şehitlerine borçluyuz. Bizi bu aşamaya onlar getirdi. Her halkın kutsal değerleri var; biz Kürt halkının en kutsal değeri de şehitlerdir. Biz Önder Apo, dağlardaki özgürlük savaşçıları ve şehitlerin mücadelesi sayesinde bu düzeye geldik. Bugün anmasını yaptığımız bu şehitlerin şahsında bütün Kürdistan şehitlerinin anısı önünde saygıyla eğiliyoruz” dedi. 

Siyasetçi Sıddık Batur ise şehitlere layık olmak için her zaman mücadelenin içinde olmak gerektiğini belirterek, şöyle devam etti: “Şehitler canlarıyla bu mücadeleyi sürdürüyorlar. Onlar görevlerini yerine getirdiler. Biz onların takipçileri olarak ne yapmalıyız sorusunu kendimize sormalıyız. Şehitler rutin yaşamı asla kabul etmeyenlerdir. Bu rutini kırdıkları için şimdi şehittirler. Biz de bulunduğumuz her yerde çalışmalı ve örgütlenmeliyiz. Rutin yaşamı kabul etmemeliyiz. Bunun için de kişiliğimizde her gün devrim yapabilmeliyiz. Bu rutini kırmazsak şehitlere layık olamayız. Biz olmasak da bu mücadele sürer ama daha kısa sürede gerçekleştirme şansımız olur. Burası bizim ülkemiz değildir. Herkes elinde ne geliyorsa yapmalı.”

Anmada, Hesekê kentinde 11 Kasım günü bir araçta meydana gelen mayın patlaması sonucu şehit düşen Hogir Amed’in (Mehmet Can Coşkun) kardeşleri İhsan Coşkun ve Argeş Coşkun da birer konuşma yaptı. 

Daha önce büyük abisi Çekdar Amed’in (Serhat Coşkun) de Amed’de şehit düştüğünü söyleyen İhsan Coşkun, “Başta Önder Apo’nun başı sağolsun, savaşan yoldaşların, onurlu Kürt halkının başı sağolsun. Şehitler için ne söylesek yeterli gelmez. Onların şehadeti de ihanetçiler yüzündedir. Büyük abisinin peşinde 2014 yılında özgürlük saflarına katıldı. Şehit Çekdar’ın şehadetinden sonra onun mücadelesini daha iyi sahiplenmek için savaş cephesine gitmek istiyordu. Ancak Rojava Devrimine büyük hizmetleri oldu. Biz ailesi olarak onun mücadelesini sürdüreceğiz. Hogir, Çekdar ve Serkeş’i katlederek bize boyun eğdiremeyecekler. Şehit Hogir’in hayali, Amed’e gelip orada mücadele etmekti. Kutsal Rojava topraklarında, onurlu halkı için canını verdi” diye konuştu.

Şehit aileleri adına konuşan Geylani Bayram da “Önder Apo, ‘Her şehit felsefik yaşamın yapı taşıdır” demişti. Bizler birçok kez katledildik, sürgün edildik, halkımız soykırımdan geçirildi. Şehit aileleri olarak bu savaşın durmasını, Önder Apo üzerindeki tecridin kaldırılmasını istiyoruz. Kürt halkının iradesi asla zindanlara sığmaz. Bugün anmasını yaptığımız şehitlerimiz Asmîn, Arîn, Dijwar, Hogir ve Serkeş’in mücadelesini sonuna kadar destekliyoruz. Onların hayallerini gerçekleştireceğiz” dedi.

Etkinlik sinevizyon gösterimi ardından “Şehîd Namirin”, “Bijî Serok Apo ve “Jin Jiyan Azadî” sloganıyla sona ererken, Coşkun ailesi akşam geç saatlere kadar taziyeleri kabul etti.