Şehit Sedat Demhat ve 17 gerilla Luzern’de anıldı

Türk devletinin kimyasal silah saldırılarında katledilen Sedat Demhat (Ferhat Güneş) ve arkadaşları için Sedat Demhat’ın yakınlarının da katılımıyla anma etkinliği gerçekleştirildi.

İşgalci Türk devletinin Ekim ayında Zap, Metîna, Avaşîn'e yönelik başlattığı saldırılarda kimyasal silahlarla katledilen HPG gerillası Ferhat Güneş (Sedat Demhat) ile bu süreçte katledilen diğer 16 HPG ve YJA-Star gerillası için İsviçre'nin Luzern kentinde anma düzenlendi.

Luzern Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde (CDK) düzenlenen anmaya, Sedat Demhat'ın ailesi,  yakınları ile çok sayıda Kürdistanlı katıldı.

Katledilen 17 gerilla şahsında Kürdistan özgürlük şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. 

İsviçre Şehit Aile Kurumu (KOMAW) adına anmada söz alan Metin Mintaş, “Şehitlerin mücadele bayrağını taşıyarak onların uğruna şehit düştükleri ideallerini gerçekleştirdiğimiz zaman şehitlerin anılarına bağlılığın gereğini yerine getireceğiz” diye konuşarak şehitlerin mücadelesine sahip çıkma çağrısı yaptı.

Serhat Demhat'ın ailesi adına CDK Luzern Eşbaşkanı Ercan Güneş konuştu. Güneş, şunları söyledi: “Ekim ayı Kürt halkı için şehadetlerin yoğun yaşandığı bir ay olmuştur. Serhat Demhat ve arkadaşları da bu ayda insanlık dışı kimyasal silah ve zehirli gazlar kullanılarak katledildi. Kürdistan'ın ve Kürt halkının özgürlüğü için canlarını ortaya koyan bu kahramanların bir yandan yaslarını tutuyoruz. Evet, yastayız ve öfkeliyiz. Ama bir yandan da onların mücadelesine sahip çıkarak mücadeleyi onların  bıraktığı yerden sürdüreceğimizin sözünü de buradan veriyoruz. Bu bizim şehitlerimize sözümüzdür.”

İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) Eşbaşkanı Emrullah Bingül ise aileye taziyelerini sundu. Basına yansıyan görüntülerde her türlü inkara yer bırakılmayacak şekilde zehirli gaz kullanıldığının ortaya çıktığını söyleyen Bingül, “Türk devleti yüz yıldır her türlü insanlık dışı yöntemlere başvurmaktan geri kalmamıştır.

Kürt halkı insanlık dışı bu saldırılara yabancı değildir. Biz Kürt halkı ve Kürdistanlılar olarak bulunduğumuz her yerde bu insanlık dışı savaş suçlarını teşhir etmeyi sürdüreceğiz. Kürt halkı faşizmin en uç noktasında dahi dün nasıl mücadele vererek özgürlük gerillalarına sahip çıktıysa bugün de aynı kararlılıkla AKP-MHP faşizmine karşı gerilla mücadelesine sahip çıkacaktır” dedi.

Anma, kimyasal ve zehirli gazlarla katledilen 17 gerilla için hazırlanan sinevizyonun izlenmesinin ardından “Şehîd Namirin” sloganlarıyla sonlandırıldı.