Şerwani'nin tutuklanması İsveç Parlamentosu gündeminde

Tutuklanan Güney Kürdistanlı Gazeteci Şerwan Şerwani'nin durumu İsveç Parlamentosu'nun gündeminde.

Bağımsız Milletvekili Amineh Kakabaveh, 7 Ekim günü evi basılarak tutuklanan Güney Kürdistanlı Gazeteci Şerwan Şerwani'nin durumunu yazılı bir soru önergesiyle parlamentonun gündemine getirdi.

Kakabaveh, önergesinde insan hakları ve ifade özgürlüğüne saygının modern ve demokratik toplumlarının temelini oluşturduğunu belirtti. Sistematik olarak insan haklarını ihlal eden ve ifade özgürlüğüne saygı göstermeyen hükümetlerin diktatörlük olarak damgalandıklarını söyledi.

'BÖLGESEL HÜKÜMET ELEŞTİREL SESLERİ TUTUKLUYOR'

İnsan haklarını sürekli olarak ihlal eden, ifade özgürlüğünü sınırlayan ve rejim karşıtlarına misilleme yapan ve tutuklayan rejimlerden birinin Irak Kürdistan'ındaki yönetim olduğunu söyleyen Kakabaveh, şu ifadelerle Kürt yönetiminin baskılarına tepki gösterdi:

”Irak Kürdistan Hükümeti'nin son dönemlerde tutukladığı ve cezaevlerine attığı eleştirel sesler; gazeteciler, yazarlar ve demokrasi aktivistlerinden biri Şerwan Şerwani'dir. Önde gelen eleştirmenlerden biri ilk defa tutuklanmıyor. Daha önce yerel hükümeti kapsamlı yolsuzluk yaptığı için eleştirmişti.”

Kakabaveh, 7 Ekim günü Şerwani'nin evinin yüzleri maskeli Asayiş tarafından basıldığını ve şiddet uygulanarak bilinmeyen bir yere götürüldüğünü ve hâlâ eşi ve çocuklarının Şerwani'den haber alamadıklarını belirtti.

Geçtiğimiz yılın Haziran ayında Şerwani'nin İsveç Parlamentosu'nda Güney Kürdistan'da basın ve ifade özgürlüğü ihlallerinin tartışıldığı bir seminere konuşmacı olarak katıldığını hatırlatan Kakabaveh, Kürt Halkının kendi kaderini tayin hakkını destekleyen İsveç'in, Güney Kürdistan'daki rejimin diktatörce metotlarına karşı çıkması gerektiğine vurgu yaptı.

Kakabaveh, Şerwani ve düşüncelerinden dolayı Bölgesel Kürt Yönetimi tarafından cezaevlerine tutulan 40 muhalif ve aktivistin serbest bırakılması için dış dünyanın tavır almasını ve ifade özgürlüğünü savunması gerektiğini belirtti.

'CİDDİYETLE İZLİYORUZ'

Kakabaveh'in sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Ann Linde, İsveç Hükümeti'nin Irak ve Güney Kürdistan'da gazeteciler ve insan hakları savunucularına yönelik şiddet ve tutuklamaları büyük bir ciddiyetle izlediklerini söyledi.

Şerwani'nin geçen yıl İsveç'e geldiği sırada Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile görüşmeler yaptığını hatırlatan Linde, insan hakları aktivistleri ve gazetecilere yönelik baskı ve saldırıları Irak ve Güney Kürdistan Yönetimiyle yaptıkları görüşmelerde gündeme getirdiklerini ve getirmeye devam edeceklerini vurguladı.