AB’ye sığınma başvuruları iki kat arttı

Avrupa Birliği üyesi 27 ülkede 2022 yılı boyunca yapılan sığınma başvurularının iki kat artarak bir milyona yaklaştığı açıklandı.

Avrupa Komisyonu’nun henüz yayınlanmayan bir raporuna göre Avrupa Birliği (AB)’de iltica başvurusu yapan mültecilerin sayısı son yıllarda hiç görülmediği kadar arttı. Almanya’da Pazar günleri yayınlanan “Welt am Sonntag” gazetesinin rapora dayandırarak yaptığı haberde, 2022’de AB üyesi 27 ülkeye yapılan sığınma başvuruları bir önceki yıla göre yüzde 46,5 arttığı bildirildi.

Avrupa Komisyonu’na bağlı çalışan Avrupa Birliği İltica Ajansı (EUAA)’nın derlediği istatistiklerle hazırlanan raporda, 2022’de AB üyesi ülkelerde toplam 923 bin 991 kişinin sığınma başvuru yaptığı ifade edildi. Rapora göre en çok iltica başvurusu ise sırasıyla Almanya, Fransa, İspanya ve Avusturya’da yapıldı.

SURİYELİ MÜLTECİLER İLK SIRADA

Almanya’da 2016’dan bu yana sığınma başvurusunun en fazla arttığı yıl olarak kayıtlara geçen 2022’de yeni mülteci sayısı 226 bin olarak açıklandı. Almanya’da geçtiğimiz yıl sığınma talebinde bulunan üç kişiden birinin Suriye’den geldiği ifade edildi. Rapora göre Suriyelileri ise Afganistan, Türkiye ve Irak’tan gelen mülteciler takip etti.

Sadece Almanya’da değil AB çapında da geçtiğimiz yıl en fazla sığınma başvurusu yapanların Suriyeliler olduğu kaydedildi. Ayrıca Suriyeli mültecilerin ardından sırasıyla en çok Afganistan, Türkiye, Venezüella ve Kolombiya vatandaşları AB’ye ulaşıp iltica başvurusu yaptı. Türkiye vatandaşlarının yaptığı sığınma başvuruları bir önceki yıla göre iki kat, Venezüella ve Kolombiya vatandaşlarının başvurularının ise üç kat artması raporda dikkat çeken bir başka ayrıntı olarak öne çıktı.