GÖRÜNTÜLÜ

Abdullah Öcalan’ın fikirleri Tolpuddle Şehitler Festivali’ne taşındı

Tolpuddle Şehitleri Festivali’ne katılan Kürtler, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fikirlerini panel ve seminerlere taşıdı, "Abdullah Öcalan’ı sahiplenmek insanlığı, özgürlüğü, ekolojiyi, kadın özgürlüğünü ve eşitliği savunmaktır" dedi.

ABDULLAH ÖCALAN ŞEHİTLER FESTİVALİ'NDE

Britanya Emek Hareketi’nin köklü festivallerden Tolpuddle Şehitleri Festivali’e katılan Kürtler, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fikirlerini panel ve seminerlere taşıdı. 


İngiltere’nin Dorset bölgesinin Tolpuddle kasabasında Cuma günü başlayan ve 3 gün süren festival, bugün yapılacak olan kitlesel yürüyüş ve miting ile sona erecek. Festival her yıl olduğu gibi bu yıl da ülkenin dört bir yanından gelen emekçi ve işçilerin katılımı ile gerçekleşti. Festivalde müzik dinletileri, kitap okumalar ve folklor gösterileri yapıldı.

Festival alanında kurulan çadır kentte sendikalar, sivil toplum örgütleri atölyeler kurarak tartışmalar yürüttü. Britanya’daki sendikalar ise da panellerinde ekoloji, işsizlik, sağlık, evsizler, bürokratik engeller, ırkçılık ve göçmenlik ile tarım emekçilerinin sorunlarına değindi.

Festival alanında çadırkentler kurulurken, Küba’dan Filistin’e birçok dayanışma grubu da yer aldı. Britanya Kürt Halk Meclisi Dış İlişkiler Temsilciliği ve Kongra-Star da festivalde yer alarak, çadır ve stant kurdu. Stantta 10 Ekim 2023'te başlatılan “Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” kampanyası tanıtılarak, İmralı tecridi anlatıldı.

Çadırı ziyaret eden emekçiler, Abdullah Öcalan’ın kaleme aldığı ve Rojava’da yaşam bulan ‘demokratik konfederalizm’ ile ilgili kitaplarına yoğun ilgi gösterdi.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı anlatan kitapçık ve bildirilerin yüzlerce kişiye ulaştırıldığı festivalde, Kürt Halk Meclisi ve Kongra-Star temsilcileri panel ve seminerlere katılarak Abdullah Öcalan’ın ‘özgürlük’, ‘barış’, ‘istikrar’, ‘adalet’, ‘ekoloji ve kadın özgürlükçü yaşam’ konularındaki fikirlerini anlattı.

'ABDULLAH ÖCALAN’IN FİKİRLERİ ETRAFINDA KENETLENELİM'

Filistin sorununa ilişkin bir panele katılan Kongra-Star Avrupa Temsilcisi Ronash Shexo, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Ortadoğu barışı konusunda önemli bir role sahip olduğu ve sadece Filistin sorunu değil Kürt sorununun da Ortadoğu’nun en önemli sorunu olduğunun altını çizdi. Kürtlerin yoğun bir şekilde baskı, katliam ve şiddetten nasibini aldığını aktaran Ronash Shexo, “Sadece Filistin yada Kurdistan üzerine değil tüm Ortadoğu barışı için mücadele etmemiz gerekiyor. Kürt halkının lideri Abdullah Öcalan 40 ayı aşkın bir süredir avukatları ve ailesi görüştürülmeyerek mutlak tecrit altında tutuluyor. Gelin, ortak mücadeleyi büyütelim. Abdullah Öcalan’ın fikirleri etrafında kenetlenelim. Kurdistan ve Filistin’in barışı için ortak mücadele edelim ve Ortadoğu barışı adına Öcalan’ın rol alması için özgürlüğünün mücadelesini verelim. 10 Ekim’de uluslararası bir kampanya başlatıldı. Bu kampanyaya sizi barış, demokrasi ve özgürlük için davet ediyorum” dedi. Ronash Shexo'nun konuşması salondan yoğun alkış aldı.

‘ABDULLAH ÖCALAN'I SAHİPLENMEYE ÇAĞIRIYORUZ'

Festivalde "Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” kampanyası kapsamında panel de düzenlendi. Panele konuşmacı olarak Britanya Kürt Halk Meclisi Dış İlişkiler Temsilcisi Agit Karataş ve Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Türkan Özcan katıldı. Türkan Özcan, Britanya Güney Batı Sendika Kongresi’ne bu yıl Abdullah Öcalan’a Özgürlük Kampanyası hamlesini festivalde ağırladıkarı için teşekkür etti.

Britanya Kürt Halk Meclisi Dış İlişkiler Temsilcisi Agit Karataş, Abdullah Öcalan’a Özgürlük Kampanyası’nın Kürt siyasal hareketinin merkezinde olduğu kadar 2014 yılından bu yana Britanyalı sendikaların aktif olarak öncülük ettiği bir kampanya olduğunu hatırlattı.  Abdullah Öcalan’a özgürlüğün neden önemli olduğunu anlayabilmek için Kürt sorununun tarihsel boyutlarını görmek gerektiğinin altını çizen Karataş, “Aynı zamanda Öcalan’ın özelde Ortadoğu genelde dünya için barış, demokrasi ve birlikte yaşam konusundaki fikirleri milyonlarda büyük bir karşılık buluyor. Bunun en güzel örneği Rojava’dır” dedi.
Karataş, 40 milyonluk bir halkın katliamlar, kimyasal saldırılar, asimilasyon, sürgün, cezaevi, infaz, şiddet ve işkence ile çok kanlı bir tarihe sahip olduğuna dikkat çekerek, “Bugün bizler burada konuşurken Kurdistan’da Kürt halkı Türk devleti ve Erdoğan rejimi tarafından yoğun saldırı altında tutuluyor. Güney Kurdistan’a işgal harekatı düzenleyerek tıpkı Suriye, Libya ve Kıbrıs’ta olduğu gibi şiddeti, istikrarsızlığı, çatışma ve ölümleri derinleştiriyor. Buna karşılık Kürt Lider Sayın Abdullah Öcalan, barışçıl fikirleri ile mücadele ediyor. Bu açıdan Kürt halkının yanında olmak, onun barışçıl lideri Abdullah Öcalan’ı sahiplenmek; insanlığı, özgürlüğü, ekolojiyi, kadın özgürlüğünü ve eşitliği savunmaktır” diye kaydetti.

'10 EKİM HAMLESİNİ BÜYÜTELİM'

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın uluslararası bir komplo ile Türkiye’ye götürülmesinde İngiliz istihbaratının da rolü olduğunu belirten Karataş, “Başkan Öcalan uluslararası bir komplo ile Türkiye’ye götürüldü. Komplo ile onu Türkiye’ye teslim edenlerin amacı Ortadoğu’yu kanlı bir sürece götürmek ve Kürt hareketini tasfiye etmekti. Fakat Öcalan İmralı adasında Demokratik Konfederalizm paradigması ile halkların birbirini yok eden değil birbiri ile yaşama kültürünün fikirlerini ortaya koydu. Bu açıdan 10 Ekim Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm Kampanyasını büyütürsek, aynı zamanda yeni bir müzakere sürecinin oluşmasına destek olmuş olacağız. Bir halkın liderinin bu şekilde mutlak tecrit altında tutulmasını kabullenmek ne insan hakları savunucularının ne de demokratik, sol, sosyalist, devrimci hareketlerin kabul edebileceği bir şeydir" şeklinde konuştu.

Karataş, son olarak tüm sendikaları Abdullah Öcalan’a Özgürlük hamlesini sahiplenerek büyütmeye davet etti.

Renkli görüntülere sahne olan ve emekçileri buluşturan  ve 19 Temmuz’da başlayıp 3 gün süren festival bugün yapılacak olan miting ve yürüyüş ile sona erecek.

Kürt Halk Meclisi de kitlesel olarak emekçilerin yürüyüşüne katılarak, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü haykıracak.